Kina testar stealth-förbättrad stridsdrönare

Medan prestandan hos luftvärnsförsvar och detektionssystem fortsätter att växa, oavsett om det beror på ökad effektivitet hos sensorer, den hos databehandlings- och analyssystem, såväl som prestandan hos själva missilerna, smyg, oavsett om de är aktiva genom störning och maskeringssystem, eller passiva för att minska den radarekvivalenta ytan eller den infraröda strålningen från en enhet, håller på att bli ett stort problem för flygvapnet. Med hypersonisk teknologi är det faktiskt det enda möjliga svaret hittills för att hoppas kunna använda luftkraft över ett omtvistat utrymme. Under de senaste 30 åren har betydande framsteg gjorts på detta område, särskilt i USA, pionjärer inom detta område med den berömda F-117 Nighthawk, som visade potentialen för denna teknik under det första Gulfkriget.

Sedan passiv stealth-teknologi har utvecklats, så att mångsidiga stridsflygplan som F-22 Raptor och F-35 Lightning II kan komma i tjänst, och har också blivit mer populärt på planeten, Kina med J-20 och den framtida J-35, och Ryssland med Su-57, som också har visat know-how på detta område, även om egenskaperna hos dessa enheter när det gäller smyg fortsätter att diskuteras. Alla dessa flygplan lider dock av vissa begränsningar, deras smygförmåga är för det mesta riktad och koncentrerad till frontområdet, och försämras snabbt när flygplanet bär ytterligare ammunition, tankar eller vikt under kapellet. De rörliga zonerna i stridsplanen, som gör det möjligt att styra enheten, försämrar också denna smyghet, inte bara när de är i rörelse genom att skapa radarreflektionszoner, utan också genom att skapa urtag och framträdande kanter för att möjliggöra kontroll över ytan.

aurora kran windtunnel model.jpg e1675950325322 Analys Försvar | Stridsdrönare | Militära drönare och robotik
Aurora Flight-modellen från DARPAs CRANE-program under vindtunneltestning

För att övervinna detta problem har DARPA, Pentagons byrå för teknologisk innovation, lanserat CRANE-programmet för kontroll av revolutionära flygplan med nya effektorer, som syftar till att ersätta rörliga kontrollytor med trycksatta luftflöden som återger deras aerodynamiska effekter, utan att införa begränsningar, särskilt när det gäller smyg. Programmet flyttade till fas 2 i slutet av förra året, för att designa de teknologier som behövs för att designa en teknisk demonstrator. Aurora Flight Sciences, ett dotterbolag till Boeing, valdes för detta uppdrag, och troligen för att utveckla den 3,5 ton tunga demonstratorn som planeras för fas 3, vars första flygning väntas till 2025. Faktum är att tillkännagivandet som gjorts av teamet vid Center for Aerodynamisk forskning och utveckling som ligger i Sichuan-provinsen, i en artikel publicerad den 19 januari i den peer-reviewade tidskriften Acta Aeronautica och Astronautica Sinica, gjorde förmodligen effekten av en bomb över Atlanten. I själva verket, detta team skulle redan ha flugit en demonstrator utrustad med samma teknik.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsdrönare | Militära drönare och robotik

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna