Varför är det mer komplicerat att ge stridsflyg till Ukraina än det verkar?

Under flera veckor, redan dagen efter överenskommelsen mellan Washington och Berlin om leverans av tunga stridsvagnar, har president Zelensky och hans regering åtagit sig att sätta press på sina västallierade för att få en ny typ av utrustning, försvar, och inte minst , eftersom de är stridsflygplan. Och faktiskt, sedan det datumet har det inte gått en dag utan pressartiklar eller officiella uttalanden från Kiev som uppmanar till F-16 i USA, Typhoon och Tornado till britterna och tyskarna, och Rafale och Mirages till Frankrike, utan att glömma svenska Gripen. Som har varit fallet sedan början av denna konflikt, baseras majoriteten av reaktionerna på dessa krav, vare sig de är till förmån för leverans till Ukraina eller i opposition mot det, framför allt på en kraftfull känslomässig komponent. För att besvara denna fråga är det nödvändigt att analysera alla aspekter, från verkligheten av det ukrainska operativa behovet till de begränsningar som sådana överföringar kan orsaka för den ukrainska krigsansträngningen, men också på de defensiva kapaciteterna hos de länder som skulle överföra dessa enheter, utan att naturligtvis utesluta Moskvas möjliga svar på ett sådant initiativ.

För det första är det tydligt att de ukrainska arméerna idag har ett verkligt intresse av att ha betydande luftmakt. Det verkar faktiskt mer och mer troligt att de ryska arméerna utnyttjade Bakhmout-episoden som delegerats till Wagners legosoldater, för att återskapa en mäktig militär styrka som kan utföra stora offensiva operationer under de kommande veckorna eller månaderna. Enligt den ukrainska underrättelsetjänsten själv har de ryska arméerna samlat, tränat och utrustat 500.000 800 man från arméerna, mobilisering och värnplikt inför denna stora fas som ska komma. Mycket prövade av striderna under ett år, har de ukrainska arméerna, vad gäller dem, i dag inte de medel som krävs för att tillräckligt hårda den cirka XNUMX km långa fronten, med vetskapen om att de ryska styrkorna skulle kunna genomföra ett större angrepp med en relativt kort varsel var som helst längs denna front.

np-fil 137792 870x489 1 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
De ryska väpnade styrkorna har tydligen sammansatt och tränat en stridskår på 500.000 XNUMX man för att genomföra en andra större offensiv mot Ukraina

I detta sammanhang förstår vi vikten, som nu perfekt uppfattas av västerländska huvudstäder, att så snabbt som möjligt leverera nytt artilleri, luftvärn och nya tunga pansarfordon såsom stridsvagnar och stridsfordon, infanteri, för att härda denna linje, och har tillräckliga reserver för att snabbt förstärka de pressade områdena. Men med tanke på längden på fronten förstår vi intresset av att ha ett flygvapen som kan tillhandahålla, på begäran, när som helst och inom mycket korta tidsramar, den överskottseldkraft som är nödvändig för att motverka alla attacker. I själva verket, och även om det också mycket troligt finns en politisk kalkyl från Kievs sida som syftar till att öka NATO:s och i synnerhet alliansens stora ekonomiska och kärnvapenmakter i konflikten, är det obestridligt att luftmakten skulle tillföra ett avgörande mervärde till att hålla linjen. Det är fortfarande nödvändigt att det kan implementeras för att vara verkligt effektivt, och att det har enheter anpassade för uppdraget. Naturligtvis är det här ämnet blir knepigt...


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna