Japan vill ersätta sina attack- och spaningshelikoptrar med drönare

De japanska självförsvarsstyrkorna vill ersätta sina Apache och Cobra attackhelikoptrar och OH-1 spaningshelikoptrar med drönare under de kommande åren.

Ett år efter konfliktens början börjar lärdomarna från kriget i Ukraina, det första mycket högintensiva kriget som har använt hela det moderna konventionella utbudet under många decennier, att påverka de stora världsmakternas militära planering.

Det är så den tunga stridsvagnen, som fram tills nyligen av många ansågs vara ett arv från det förflutna, nu alltför sårbar för nya missiler och strövande ammunition, nu är kärnan i kapacitetsproblemen för många arméer i och utanför Europa.

Även i Frankrike märks detta inflytande märkbart på nästa militärprogramlag, som i synnerhet måste återställa till flygvapnet förmågan att undertrycka fiendens luftförsvar, eller SEAD för den engelska akronymen, även om denna hypotes hade helt och hållet förkastats av försvarsministeriet för bara ett år sedan, som svar på en begäran från en medlem av försvarskommittén, och som planerar att utrusta arméerna med ett stort antal slingrande ammunition, två förmågor som har visat sig vara nödvändiga i Ukraina.

Medan många typer av utrustning har visat sin effektivitet under denna konflikt, har andra å andra sidan visat sin stora sårbarhet, till den grad att de inte längre spelar en betydande roll under engagemang.

Detta är särskilt fallet med stridshelikopter, som betalade ett mycket högt pris inför MANPADS kortdistansinfanteri-luftvärnssystem under krigets första månader.

Så enligt den dokumenterade räkningen gjord av sajten oryxspioenkop.com, ryska styrkor har enligt uppgift förlorat nästan en fjärdedel av sin flotta av Ka-52 Alligator och Mi-28 stridsvagnsjagare sedan konfliktens början, allt mellan februari och juli.

Sedan dess verkar dessa flygplan vara mycket mindre närvarande nära insatslinjen, där till exempel de senaste dokumenterade förlusterna av Su-34 taktiska bombplan, också brett testade med 18 identifierade flygplan som förstördes av 146, är från början av månaden februari 2023.

Beväpnade drönare är ett möjligt svar på den observerade sårbarheten hos attack- och spaningshelikoptrar i Ukraina.
31 Ka-52 Alligator attackhelikoptrar identifierades som nedskjutna eller förstörda på marken i Ukraina

Denna sårbarhet hos helikoptrar nära insatslinjen, eller över motståndarkontrollerat territorium, verkar tas på allvar av många arméer runt om i världen.

Medan nytto- och transporthelikoptrar fortfarande är väsentliga för att utföra taktiska rörelser, medicinska evakueringar och för att säkerställa flödet av logistik, vilket var fallet till exempel under belägringen av Mariopol, kan stridshelikoptrar, såväl som flygplan avsedda för taktisk spaning, hotas under de kommande åren, till fördel för stridsdrönare, lätta drönare och annan vandrande ammunition.

Det är det i alla fall i vilken riktning de japanska självförsvarsstyrkorna verkar vara på väg, enligt den nya nationella försvarsstrategin som publicerades i slutet av förra året.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Militära drönare och robotik | Rysk-ukrainska konflikten | Konstruktion av militärhelikoptrar

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna