Efter Rafale och Caesar, Scorpene från Naval Group kan bli stjärnan i fransk försvarsexport 2023

När det gäller export av fransk försvarsutrustning är det vanligt att hänvisa till vissa privilegierade områden, såsom stridsflygplan med den enorma framgången för familjen Mirage stridsflygplan, Alouette, Dauphin och Super Puma, eller till och med pansarfordon som AMX- 13 eller VAB.

På senare år har jägaren Rafale av Dassault Aviation, idag det mest exporterade europeiska jaktplanet i sin generation, och Nexters CAESAR-kanon, som har blivit en av pelarna i det europeiska försvaret och som visar sin stora effektivitet varje dag i Ukraina, skapade rubrikerna. media om export av försvar Utrustning. Det finns dock ett annat spetskompetens inom den franska försvarsindustrin, det med ubåtar.

Alltså, från 1958, Ubåtar av Daphne-klassen 15 exemplar exporterades för de portugisiska, sydafrikanska, spanska och pakistanska flottorna, medan dess efterträdare, Agosta, exporterades i 9 exemplar av de pakistanska och spanska flottorna, alla fortfarande i tjänst.

Trots det australiensiska avsnittet om de 12 attack-klassens ubåtar, och dess annullering 2021 till förmån för en kärnkraftsdriven modell designad under Aukus-alliansen, Naval Group är fortfarande en viktig aktör inom området för konventionellt drivna attackubåtar på den internationella scenen.

Faktum är att efterträdaren till Agosta, Scorpene, har exporterats till 14 exemplar till 4 marinsoldater i världen hittills: den chilenska flottan för två exemplar togs i bruk 2005 och 2006, den malaysiska flottan för två fartyg som togs i tjänst i 2009, den indiska flottan för 6 undervattensfarkoster som togs i bruk mellan 2017 och 2023, och Brasilien för 4 ubåtar som ska tas i bruk 2026.

I själva verket är Scorpene idag utan tvekan en stor framgång för Naval Group, efter att ha nästan motsvarat exportrekordet för Daphne, även om till skillnad från de två tidigare modellerna, denna varken förvärvades eller implementerades av den franska marinen, som bytte till en helt atomubåtsflotta i slutet av 90-talet med tillbakadragandet av den sista franska Agosta.

Före Scorpene hade ubåten Daphne rekordet för fransk export
Daphne var både en stor teknisk framgång och den första exportframgången för fransk marinkonstruktion när det gäller efterkrigstidens ubåtar.

Trots sina framgångar förblir Naval Group idag ibland uppfattad som en outsider i stora internationella tävlingar, inför de två jättarna på området, tyska TKMS och dess 61 Type 209:or som exporterades mellan 1971 och 2021 till 13 flottor, följt av Type 214 som exporterades till 24 exemplar för 4 marinsoldater från 2007; och den ryska Rubin med klassen 877/636.3 Kilo exporterade till nästan 40 exemplar i 8 flottor.

Dessutom, som sagt tidigare, har episoden av uppsägningen av superkontraktet SEA1000 för byggandet av 12 konventionella oceangående Shortfin Barracuda-ubåtar härrörande från den kärnkraftsdrivna ubåten Suffren, allvarligt påverkat bilden av den franska varvsbyggaren i den allmänna opinionen inklusive i Frankrike. Men saker och ting kan snabbt förändras 2023, när 3, kanske 4 marinsoldater kunde förvärva Scorpene, till den grad att de kunde överträffa exporten av den tyska typen 214!

Efter att ha beställt, 2019, 4 Gowind 2500 typ korvetter från Naval Group, Bukarest undertecknade verkligen i juli förra året ett samförståndsavtal om att förvärva två ubåtar av Scorpene-typ med Frankrike. Rumänien tycks också vara fast beslutna att snabbt avsluta förhandlingarna i denna fråga, eftersom landets myndigheter öppet hade bett Paris i december förra året att påskynda detta område.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna