Varför tillkännagav V. Putin upphävandet av New Start-fördraget om begränsning av kärnvapen?

Efter den kubanska missilkrisen insåg både amerikaner och sovjeter den existentiella fara som representerades av den oproportionerliga kärnvapenarsenal som innehas av de två supermakterna, men också de kolossala kostnader som denna kapprustning medförde för de två länderna. Det tog dock nästan sju år för de två länderna att inleda diskussioner om detta ämne. Dessa kommer att genomföras i Helsingfors i november 7, för att den 1969 maj 26 föda det första strategiska vapenregleringsfördraget, kallat Strategic Arms Limitation Talks, eller SALT. Detta planerade att frysa antalet ICBM ballistiska missiler som innehas av de två sidorna på deras nivå på datumet för undertecknandet, såväl som antalet nya SLBM strategiska ballistiska system som lanserades från ubåtar till ett antal som inte överstiger antalet ICBM. Arten av detta avtal ledde till en betydande ökning av ballistiska missiler i de två länderna mellan 1972 och 69, men också till utvecklingen av multiple re-entry vector technology, eller MIRV, som tillåter flera kärnstridsspetsar att bäras ombord. från en enda missil.

Ett år senare inledde Washington och Moskva förhandlingar om ett nytt fördrag, SALT 2, som skulle undertecknas 1979, vilket markerar det första avtalet som effektivt begränsar antalet oberoende fordon, inte missiler, till 2.250 1350. , och antalet ballistiska missiler Mirvés till 1991. Återigen vidtogs tekniska svar för att kringgå de begränsningar som SALT II införde, i synnerhet utvecklingen av långdistanskryssarmissiler som kan bära en kärnstridsspets. På grund av sin låga hastighet, och trots kraften hos kärnvapnen ombord, utgjorde dessa missiler inte ett förstaslagsvapen och omfattades därför inte av avtalet. Den sovjetiska interventionen i Afghanistan och Euromissile-krisen avbröt nedrustningsförhandlingarna tills Warszawapaktsblocket splittrades. Detta nya fördrag, initierat av Ronald Reagan, kommer att undertecknas 1994 och kommer att tillämpas 5000 och utsågs till START för fördraget om strategiska vapenminskningar. Den föreskrev begränsning av det totala antalet vektorer till 850 2500 enheter och antalet strategiska ballistiska missiler till 3 som kan bära maximalt 2 XNUMX stridsspetsar, medan antalet strategiska bombplan för första gången togs i beaktande. I tillämpningen av detta fördrag delades den ryska strategiska kärnkraftskapaciteten med XNUMX och den i Förenta staterna med XNUMX, för i slutändan ett väsentligen likvärdigt antal kärnstridsspetsar i tjänst i de två länderna.

lansering av en tomahawk-missil Försvarsanalyser | Kärnvapen | Strategiska bombplan
Utvecklingen av kryssningsmissiler påskyndades av de begränsningar som infördes i SALT II-fördraget

START ersattes av det nya START-fördraget 2010, efter att ett mellanfördrag, Strategic Offensive Reduction Treaty, eller SORT, lades över det från 2003. SORT föreskrev en betydande minskning av antalet kärnstridsspetsar i tjänst, som skulle minskas till 2200 enheter för varje land, oavsett strategiskt eller taktiskt vapen. Den ersatte inte START utan kompletterade den genom att införa större begränsningar. NEW Start, undertecknades 2010 och togs i bruk 2011. Sammanfattningsvis START och SORT införde den en gräns för antalet missiler och bombplan till 800, varav 700 var i drift, och antalet stridsspetsar i tjänst till 1550 1988. Den nukleära stridsspetsar i reserv beaktades inte i detta fördrag, med vetskap om att tidsfristerna för att bygga och utrusta strategiska vektorer för dessa stridsspetsar vida överskred den förutsebara omkretsen av en kärnvapenkonflikt. Dessutom infördes många ömsesidiga förfaranden för korskontroll, liksom förfaranden för övningar och provningar av beväpning. Andra avtal, såsom fördraget om begränsning av medeldistansvapen som undertecknades 2018 av Washington och Moskva i slutet av Euromissile-krisen, eller Open Skies-avtalet som undertecknades ett år senare, fullbordade sedan den internationella lagstiftningsarsenalen för att hantera risken av en ny kärnvapenkapplöpning. Tyvärr, sedan det datumet har alla dessa skyddsåtgärder hävts, först XNUMX när Donald Trump tillkännagav USA:s utträde ur INF-fördraget genom att peka på utvecklingen av den nya 9M29 Novator-missilen, ett år senare av Vladimir Putin avslutar Open Skies-fördraget, och i dag har den ryske presidenten meddelat att Ryssland stängs av från NEW Start-fördraget. Men även om det är mycket oroande är den ryska ledarens beslut inte förvånande.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Kärnvapen | Strategiska bombplan

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna