Le Rafale flyttar lite närmare Serbien

Om år 2023 har börjat för den Rafale Franska på den colombianska tjuvstarten, utsikterna för det franska flygplanet, oavsett om det är på exportmarknaden eller på den nationella marknaden, är åtminstone framåtblickande i början av året. Så för några dagar sedan meddelade den indiska flottan officiellt att den ansåg att Rafale M passade sina behov och operativa begränsningar bättre än sin konkurrent, F/A-18 E/F Super Hornet som erbjuds av amerikanska Boeing. Om andra faktorer, särskilt politiska, fortfarande kan störa detta kontrakt för 26 flygplan, är chanserna att se det realiseras i år nu mycket betydande, medan ett officiellt besök av Emmanuel Macron i Indien är under förberedelse, och att andra ämnen för samarbete , särskilt på området civil kärnkraft men också ubåtar, är i diskussion mellan Paris och New Delhi.

Ett annat exportkontrakt för stridsflyg från Dassault Aviation kan också förverkligas under de kommande veckorna eller månaderna. Med anledning av sitt besök på IDEX 2023-utställningen som hölls denna vecka i Abu Dhabi, indikerade den serbiske presidenten, Alexandar Vucic, verkligen att förhandlingarna med Ryssland om det potentiella förvärvet av MIG-29 för att ersätta flygplan i tjänst med den serbiska luften kraft, hade övergivits, och deten formell begäran skulle skickas till Frankrike för förvärv av ett dussin Rafale de kommande dagarna. I tidigare uttalanden om detta ämne hade ett totalt belopp på 3 miljarder euro nämnts för detta kontrakt, inklusive enheterna såväl som simulatorerna, reservdelar, rustning och utbildning som är nödvändiga för att implementera dessa enheter på rätt sätt. modernare än MIG-29SMs och Soko J-11 för närvarande i tjänst. För detta ändamål indikerade president Vucic att en extra budget på 700 miljoner dollar skulle läggas till landets försvarsbudget på 1,5 miljarder dollar i år, vilket tyder på ett snabbt ingående av avtalet.

Mig 29 Serbiens militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Belgrad vill ersätta sin MIG-29SM vars underhåll har blivit dyrt och komplicerat, enligt de serbiska myndigheterna

För den serbiske presidenten, som historiskt står Vladimir Putin nära, var det ett beslut som var desto svårare eftersom kriget i Ukraina hade underblåst spänningar och förväntningar på båda sidor. Som kandidat för Europeiska unionen skulle Serbien verkligen ha haft stora problem med att rättfärdiga förvärvet av ryska stridsflygplan, även om de var mycket mer ekonomiska än europeiska stridsflygplan. Dessutom verkar det som om den ryska industrin nu kämpar för att förse sina exportkunder med reservdelar, och till stor del ägnas åt att stödja de ryska styrkorna som är engagerade i Ukraina. Slutligen är det troligt att det ryska flygets prestanda på ukrainsk himmel, även om den har förbättrats avsevärt under de senaste veckorna, förmodligen har gett tvivel om effektiviteten hos de ryska vapensystemen, och i synnerhet dess stridsplan. Inte för att Mig-29 i sig är en dålig enhet, men den är bara värd systemen och ammunitionen den bär, och dess förmåga att utvecklas i en omtvistad miljö, två områden där den ryska lätta jagaren inte har knappast visat exceptionella egenskaper sedan 24 februari.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna