Bör UAE Mirage 2000-9 tas över för att förtäta flyg- och rymdstyrkan?

Medan flottan ”all Rafale  » av flyg- och rymdstyrkan kommer att ingripa först efter 2030, skulle återupptagandet av Mirage 2000-9 från Förenade Arabemiraten erbjuda en väntande lösning medan internationella spänningar fortsätter att öka.

Nästa franska militärprogramlagstiftning, som kommer att täcka perioden 2024 till 2030, lovar att bli ambitiös, med en försvarsinsats som kommer till mer än 2,25 % av BNP och en ökning med nästan 35 % i budgetanslaget till arméer.

Men enligt många analytikers och tidigare högre officerare och generaler kommer det inte att göra det möjligt att avhjälpa vissa kritiska brister hos arméerna, särskilt när det gäller format.

Detta kommer att vara fallet med flyg- och rymdstyrkans stridsflotta, som säkerligen kommer att uppleva en ökning av kraften med leverans av 80 flygplan Rafale under denna period, vilket förstärker de cirka 82 jägarna i parken idag.

Mirage 2000D och Mirage 2000-5F från flyg- och rymdstyrkan

Med de 55 moderniserade Mirage 2000Ds fortfarande i drift 2030, och med tillbakadragande av Mirage 2000-5F, det kommer därför bara att sätta in 206 jägare på detta datum, medan dess generalstab redan före kriget i Ukraina uppskattade att ett format på 225 stridsflygplan krävdes för att uppfylla dess operativa kontrakt.

Utöver denna uppfattning vid 2030 kommer den franska jakten att gå igenom en lågpunkt runt 2028, då 2000-5F kommer att tas ur drift, medan leveransen av 80:an Rafale planerade till 2030 kommer ännu inte att ha tagit slut.

För att lösa dessa problem är det dock inte realistiskt att förvänta sig leverans av Rafale ytterligare flygplan till 2030. Om Dassault Aviation verkligen har ökat sina produktionshastigheter, med sikte på en månatlig leveranstakt på 4 flygplan, det vill säga 48 stridsflygplan per år jämfört med endast 11 2014, har det inget intresse av att gå längre än detta tempo.

Detta skulle tömma sin kundportfölj långt före 2035 och produktionsstarten av den framtida Next Generation Fighter i FCAS-programmet, även med tanke på den återstående exportpotentialen på Rafale på den internationella scenen.

Med andra ord, om Rafale ytterligare flygplan kommer med största sannolikhet att levereras till fransk jakt, oavsett om de ska ersätta de moderniserade Mirage 2000Ds, Rafale M den äldsta, eller för att kompensera för den sannolika andrahandsförsäljning som kommer att ske mellan nu och då, är det inte rimligt med tanke på att optimera industriverktyget, och därmed kostnaderna, att dessa leveranser sker före slutet av 2024-2030 LPM.

RAFALE F4 e1641823636618 Jaktflygplan | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion
Flyg- och rymdstyrkan kommer endast att ställa upp 162 Rafale år 2030, samt 55 Mirage 2000D. Ett format som är mindre än de minsta 225 stridsflygplan som begärts av den franska generalstaben

En lösning skulle dock kunna övervägas som gör det möjligt att ge flyg- och rymdvapnet den potential och den operativa flexibilitet som krävs för att svara på det nuvarande decenniets utmaningar, samtidigt som verktygets optimala funktion bibehålls.

Föreställningen av Mirage 2000-9 i Förenade Arabemiraten

I själva verket, bland de många flygvapen som har beställt det nya franska jaktplanet under de senaste åren, kännetecknas Förenade Arabemiraten inte bara av rekordvolymen av beställda flygplan, 80 Rafale F4 för €16 miljarder, men också av sammansättningen av stridsflottan som dessa Rafale kommer att ersätta, i det här fallet 58 Mirage 2000-9, den mest avancerade och effektiva versionen av det enmotoriga jaktplanet från Dassault Aviation.

Skulle det i detta sammanhang vara relevant för flyg- och rymdvapnet, liksom för de offentliga finanserna, att ta över hela eller delar av denna flotta för att förtäta den franska jakten och därmed svara på operativa utmaningar och säkerhetsfrågor som dyker upp under de kommande åren?


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna