Vilka är de tre största farorna kopplade till europeisk amerikansk-centrism när det gäller försvar?

US Army Europe e1677768817565

Under många år, långt innan president Macrons ankomst till Elyséepalatset, hade den franska försvarspositionen alltid varit mer oberoende än grannarnas när det gäller amerikanskt skydd. Under 2017, när spänningarna mellan Berlin och Washington var på topp, lanserade Emmanuel Macron och Engels Merkel flera industriella och politiska initiativ för att ge substans åt ett mycket ambitiöst och ganska gammalt projekt, Defense Europe. Men medan relationerna mellan Tyskland och USA normaliserades från och med följande år, vissnade dock de fransk-tyska samarbetsprogrammen bort lite i taget, till stor del på grund av en betydande förändring och Tysklands snabba återgång till sin traditionella hållning baserad på USA:s försvarsskydd. Joe Bidens ankomst till Vita huset 2020, och ännu mer rysk aggression mot Ukraina, slutar med att övertyga Berlin, men också alla européer, inklusive oberoende länder som Sverige och Finland, att USA:s skydd och NATO representerade Alfa och Omega av europeiskt försvar. Lämna försvarets Europa, länge leve omplaceringen av amerikanska styrkor i Europa och förvärvet av amerikansk militär utrustning för att bättre samarbeta med dem.

Det måste sägas att denna position, hyllad av alla europeiska huvudstäder från Lissabon till Vilnius och Budapest, inte är utan relevans idag. På grund av 20 år av kritisk underinvestering i det europeiska försvarsverktyget, trots en blyg uppgång från 2015 och en tydlig acceleration från 2022 och krigets återkomst i Europa, men också frånvaron av förväntningar från generalstaben när det gäller geopolitisk risk , att koncentrera de svaga krediterna i moderniseringen av medlen för maktprojektion samtidigt som man försummade det högintensiva engagemanget, de medel som fanns tillgängliga för de europeiska arméerna i början av aggressionen mot sin granne, var mer än begränsade. Utan USA:s massiva och frivilliga ingripande, som ensamt tar över mer än 2/3 av transporterna av vapen och ammunition till Kiev, samt hälften av det ekonomiska biståndet, och detta utan att nämna hjälpen i termer av underrättelsetjänst och genomförandet av operationer är det troligt att europeiskt bistånd inte skulle ha gjort det möjligt för de ukrainska styrkorna att neutralisera den ryska militärmakten. Vi kan också uppriktigt undra över det faktum att européer, särskilt västeuropéer, effektivt skulle ha stött Ukraina militärt på ett så viktigt sätt utan amerikanskt ledarskap?

HIMARS Ukraina Brand
USA har levererat mer än 2/3 av den militära utrustning som sänts av västerländska nationer till Ukraina sedan konfliktens början

I själva verket verkar den ståndpunkt som valts av alla europeiska länder som förlitar sig på amerikansk militär makt och avskräckning för att säkerställa sitt eget skydd, i synnerhet mot Ryssland, inte vara föremål för debatt, även om Frankrike, som har sin egen avskräckande effekt, om och om igen erbjuder en mer oberoende ställning, som president Macron påminde om för några veckor sedan. Men även om européerna för det mesta har aviserat en betydande ökning av de medel som ägnas åt deras arméer under de kommande åren, är denna hållning inte utan risk, snarare tvärtom. I den här artikeln kommer vi att studera 3 av dessa stora faror kopplade till den förnyade och till och med ökade amerikansk-centrismen av europeiska huvudstäder när det gäller försvar efter kriget i Ukraina: den kinesiska risken, risken för att förlänga konflikten och risken för politisk växling över Atlanten.

1- För att begränsa det kinesiska hotet måste USA koncentrera all sin militära makt i Stilla havet

Oavsett om det är en tillämpning av Thukydides fälla som skulle motsätta den uppstigande makten, Kina, till den dominerande makten, USA, konsekvensen av två skilda historiska och politiska visioner, eller den av visionen om en kinesisk ledare som vill lämna hans namn i historien på samma nivå som Mao Zedong och kejsar Qin Shi Huang, riskerna för en kommande stor konfrontation mellan Kina och USA och deras allierade i Stilla havet, utgör nu det viktigaste ämnet för de amerikanska arméerna. Faktum är att, simuleringarna kring erövringen av Taiwan, uppskattningar uttryckta av höga australiska militära och politiska tjänstemänEller analyserna som publiceras på vår sajt, allt tyder på att efter 2027 kommer de amerikanska arméerna endast i bästa fall att kunna få en strategisk pate mot Folkets befrielsearmé i full modernisering, och att efter 2035 kommer Kina att kunna ge seriösa hopp om seger mot Förenta staterna. Stater.

XI Jinping Driftsättning PLA Navy
Moderniseringen av de kinesiska arméerna har varit den största säkerhetsutmaningen för Pentagon i flera år.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer