Har Awacs Early Warning-flygplan fortfarande en plats i modern flygkrigföring?

Sedan andra världskriget har västerländska arméer hämtat mycket av sin eldkraft från sina flygvapen. Men från mitten av 50-talet var det inte så mycket den relativa kvaliteten på deras jakt- och bombplan mot sovjetiska flygplan, som styrkan hos den stödjande flottan, som bar västerländsk luftöverlägsenhet. Sålunda, 1957, togs tankflygplanet KC-135 Stratotanker i drift, vilket, baserat på en Boeing 707-cell, gjorde det möjligt att tanka under flygning först det amerikanska flygvapnets strategiska bombplan, sedan jaktflottan medan de nya jägarna var utrustade. med stolpar eller sedan förnödenheter. Flygplanet tillverkades i 803 exemplar fram till 1965 och förvärvades särskilt av det franska flygvapnet. Det var 1955 som en andra typ av nyckelflygplan togs i tjänst för de västerländska flygvapnen, Lockheed EC-121 Warning Star. Denna fyrmotoriga kolvmotor, som utvecklades 1949 på basis av transportflygplanet Constellation, var utrustad med två radarradomer, en på baksidan, den andra under stjärten, och hade till uppgift att upptäcka flygplan men även fientliga fartyg, bortom radarhorisont för mark- eller ytradar. De 262 exemplaren som producerades tjänade endast i de amerikanska styrkorna och drogs tillbaka ur tjänst 1978 av US Air Force och 1982 av US Navy.

Varningsstjärnan ersattes av två enheter som fortfarande är i bruk idag. Den amerikanska flottan utvecklade i början av 60-talet en anordning som tillhandahåller dessa funktioner både från landbaser och ombord på sina hangarfartyg för att ersätta den ineffektiva E-1 Tracer. E-2A Hawkeye togs i bruk 1964. Utrustad med en roterande kupolradar gav den dock ingen tillfredsställelse och ersattes snabbt av E-2B som tack vare en ny dator erbjöd detekteringsmöjligheter som var väl överlägsna de hos dess föregångare. Men det är med E-2C-versionen som Hawkeye fick sina adelsbrev och blev utbredd ombord på amerikanska hangarfartyg. Den valdes också av flera flygvapen, inklusive Israel och Japan, för att fungera som en avancerad luftövervakningsanordning från landbaser. Frankrike skaffade å sin sida 3 exemplar i slutet av 90-talet för att beväpna hangarfartyget Charles de Gaulle ombord på 4F-flottiljen som tidigare var utrustad med Alizée.

2015 ASAP 125 001 072 Försvarsanalys | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion
Flyg- och rymdstyrkan implementerar 4 E-3 Sentry modifierad för att bära detekterings- och skyddsutrustning för nationell faktura

Det amerikanska flygvapnet utvecklade under tiden E-3 Sentry, som också är känt som Airborne Warning and Control System, eller AWACS. Liksom KC-135 designades E-3 på basis av Boeing 707 och implementerade den kraftfulla AN/APY-1 kupolradarn utrustad med en passiv elektronisk antenn. Mycket effektiv, eftersom den kan upptäcka enheter på medelhög och hög höjd upp till 650 km, och enheter som arbetar på låg eller mycket låg höjd på 400 km. Den byggdes i 68 exemplar, inklusive 18 för NATO, 7 för Royal Air Force, 4 för det franska flygvapnet, 5 för Saudiarabien och 34 för USAF. Detta flygplan utgjorde stöttepelaren i luftkriget under det kalla krigets sista decennium och spelade en avgörande pol i de efterföljande krigen, såsom Gulfkriget 1990/1991, krigen i Jugoslavien och Kosovokriget 1994 till 1998, fram till övervakningen av det europeiska luftrummet i dag inför kriget i Ukraina. Paradoxalt nog, även om dessa flygplan har varit i hjärtat av amerikanska och västerländska flygstrategier under de senaste fyra decennierna, hade ingen efterföljare utvecklats av det amerikanska flygvapnet, vilket till exempel var fallet med KC-4A och dess europeiska alternativ. A46MRTT för KC-330. Och om den här just har meddelat den framtida beställningen av 26 E-7A Wedgetail just för att ersätta dess åldrande E-3, är det tydligt att detta är mer av en nödåtgärd än en långsiktig strategi för USAF, medan Sentry visar fler och fler operativa svagheters.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna