DARPAs Longshot luftburna stridsdrönare kommer att flyga 2024

Ankomsten av kooperativa stridsdrönare utformade för att stödja och utöka stridsflygplanens kapacitet kommer under de kommande åren att utgöra en utveckling av luftkrigföring lika radikal som den som följde på ankomsten av turbojetmotorn eller luft-luftmissilen. Oavsett om tunga drönare som den ryska Okhotnik-B-drönaren, förbrukningsdrönare som Kratos Valkyrie eller luftburna drönare som MBDA och Airbus Remote Carriers utvecklade under de europeiska FCAS- och FCAS-programmen, kommer denna utrustning inte bara att ge nya möjligheter, utan också djupgående förändras genomförandet av stridsluftsoperationer. Som sådana, och mycket mer än stealth eller datafusion, kommer dessa drönare och enheterna som kommer att kunna kontrollera dem att bilda en riktig ny generation av stridsflygplan.

Det är i detta sammanhang som positioneras DARPAs Longshot-program. lanserades 2021, syftar detta till att utveckla en luftburen stridsdrönare, såsom European Remote Carrier, som kan implementeras från ett stridsflygplan eller ett bombplan, och som kan bära detektorer (radar, elektroniska detektionssystem eller elektrooptiska) och effektorer (luft-till) -luft-, luft-till-mark- eller luft-till-yta-missiler; elektroniskt krigföringssystem, bomber och guidad ammunition), och som kan styras direkt från ett stridsflygplan såsom F-35 Lignthing II eller den framtida NGAD US Air Force och US Navy. Fas I, efter att ha sammanfört General Atomics men även Lockheed-Martin och Norton Grumman, som skulle genomföra en första studie, som avslutades i början av 2022, tillkännagav DARPA övergången till Fas II av förstudien för General Atomics i mars 2022, med en deadline på ett år, vilket ofta är fallet för DARPA som genomför sina program i full fart.

northrop grumman longshoot Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Northrop-Grummans publicerade vision av DARPAs Longshot-program

Enligt General Atomics talesman C. Mark Brinkley, förstudien överfördes i god tid till DARPA, så att General Atomics nu inväntar nästa meddelande om kontraktet för fas III, som kommer att bestå av designen av en prototyp som måste flyga 2024. Det bör noteras att det faktum att General Atomics gynnades av exponeringen efter tilldelningen av fas II-kontraktet inte betyder att Lockheed-Martin och/eller Northrop-Grumman uteslöts från programmet, inte heller att General Atomics för närvarande är den enda tillverkaren som tilldelats en fas III prototypkontrakt. Det är också troligt att varken DARPA eller det amerikanska flygvapnet, som sponsrar detta program, skulle vilja att en enda industriman utvecklade prototyperna, med vetskapen om att denna teknik idag är kärnan i USA:s strategi i ett försök att kontrollera ökningen av kinesiska styrkor .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna