Den framtida standarden Rafale Kan F5 utvecklas till en Super Rafale ?

För några dagar sedan, den första Rafale till F4.1-standarden levererades till Military Air Expertise Center, eller CEAM, inom flygbas 118 i Mont-de-Marsan. Denna nya standard kommer att ge Rafale förväntade nya funktioner, såsom hjälmsiktet, nya luft-till-luft- och luft-till-mark-lägen för dess inkopplingssystem, utökad datafusion och ett helt moderniserat SPECTRA självskyddssystem.

Dessutom kommer enheten att kunna implementera ny ammunition såsom kort- och medeldistans luft-till-luft-missilen MICA NG som lovar att vara den bästa i sin kategori, liksom MICA i början av 2000-talet; den nya 2 kg A1000SM precisions- och framdrivna tunga bomben som kan eliminera de mest härdade bunkrarna, samt den nya Talios-beteckningen pod.

Alla Rafale F3R som för närvarande är i tjänst med de franska flyg- och marinstyrkorna, såväl som förmodligen exporterade flygplan, kommer att utvecklas mot denna standard under de kommande åren. När det gäller de nya enheterna som kommer att levereras från 2025 kommer de att följa F4.2-standarden, som erbjuder samma funktionalitet, men som förbereder ankomsten av en stor utveckling av Rafale som kommer, F5-standarden.

De tidigare standarderna gjorde det möjligt att utveckla den första F1 från den franska flottan begränsad till luft-luftuppdrag och F2 från flygvapnet dedikerad till luft-markuppdrag, mot F3-standarden sedan F3R omnirole, sedan mot F4.1. XNUMX som tillåter Rafale att närma sig den berömda 5:e generationen tack vare förstärkta databehandlingsmöjligheter.

Den förväntade prestandan av Rafale F5

F5-standarden, och före den F4.2 som banade väg för den, representerar å andra sidan en stor utveckling av enheten både inom det tekniska och kapacitetsområdet, vilket kräver Rafale att utvecklas fysiskt för att rymma nya system och utrustning. Första konsekvensen, den Rafale före version F4.2 kommer inte att kunna utvecklas fullt ut mot denna standard, och det är troligt att en dubbel gren av utvecklingen kommer att uppstå från F4-standarden. Framför allt kommer F5 att ha kapacitet som gör att den inte kan närma sig den 5:e generationens stridsflygplan som F-35 eller Su-57, utan den 6:e generationen av FCAS eller NGAD.

Rafale F41 Mont de Marsan CEAM Fighter aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion
Den första Rafale F4.1 anlände i helgen till CEAM i Mont-de-Marsan

Faktum är att den Rafale F5 kommer att ha funktioner som bryter mot tidigare standarder, såsom implementering av ny ASN4G hypersonisk kärnvapenmissil som kommer att ersätta ASMPA-Re, nya kryssnings- och antifartygsmissiler från de fransk-brittiska FMAN- och FMC-programmen samt, med stor sannolikhet, en ny anti-radar ammunition, F5 måste kunna penetrera och utvecklas ovanför icke-tillåtande miljöer som starkt försvaras av de luftvärnsmedel som kommer att finnas 2035 och därefter.

Särskilt Rafale F5 kommer att behöva implementera och kontrollera stridsdrönare som Remote Carrier utvecklas som en del av FCAS-programmet, vilket kommer att göra det möjligt för det att avsevärt utöka sina detektions- och inkopplingsmöjligheter, dessa drönare är exakt designade för att bära detektorer (radar, elektrooptiska system, elektronik för lyssningssystem, etc.) eller effektorer (missiler). , bomber, jamming eller elektroniska krigföringssystem, etc.).

Det är just denna sista kapacitet som kommer att tillåta Rafale F5 för att göra anspråk på att vara den 6:e generationens stridsflygplan, eller åtminstone lika nära det. På grund av den enorma tekniska utvecklingen och kapacitetsutvecklingen som kännetecknar denna standard, kommer dess utveckling utan tvekan att vara längre än de tidigare, eftersom enheten inte kommer att tas i bruk före 2035, och mycket troligt den dyraste, även om en del av utvecklingen kommer att delas med FCAS-programmet.

F5 kommer dock strängt taget inte att utgöra en ny enhet, även om den kommer att bryta med en av de mest attraktiva egenskaperna hos Rafale både för franska och utländska arméer, nämligen dess skalbarhet. Skulle det i detta sammanhang inte vara lämpligt att utveckla inte en ny standard, utan en verklig ny enhet som härrör från Rafale F4 som Gripen E/F tidigare kan ha varit i förhållande till Gripen C/D, F/A-18E Super Hornet i förhållande till F/A-18C/D Hornet, eller till och med Super Standard vis-à-- mot standard IV?

super Hornet Boeing 2 Fighters flygplan | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion
Även om Super Hornet tar upp linjerna för Hornet, är Super Hornet ett nytt flygplan, betydligt mer imponerande och med avsevärt ökade kapaciteter som gör att det kan ersätta, förutom de första F-18:orna, A-6 prowler taktiska bombplan och luftöverlägsenhet fighters F-14 Tomcat.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. […] «Αυτό το νέο πρότυπο θα εξοπλίσει το Rafale με νέες αναμενόμενες δυνατότητες, όπως το στόχαστρο κρετονονςες υργίες αέρος-αέρος και αέρα-εδάφους του συστήματος εμπλοτεμνπλοκεμνοφους η σύντηξη δεδομένων και ένα πλήρως εκσυγχρονισεμένο σύσα RA νει το meta-defence.fr. […]

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna