Japan, Tyskland: är vi på väg mot framväxten av nya hyperteknologiska arméer?

- Annons -

För Berlin och Tokyo är frestelsen stor att gå mot konstitutionen av hyperteknologiska arméer genom att förlita sig på deras betydande medel för att reagera på deras demografiska och samhälleliga handikapp.

Några dagar efter starten av den ryska offensiven mot Ukraina meddelade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att hans avsikt att föra landets försvarsinsatser "över 2% av BNP", bryta med tre decennier av kronisk underinvestering av Bundeswehr, som idag är mer av en administration än en operativ armé.

Några månader senare var det Japanska liberala demokratiska partiets tur, som har styrt landet sedan 2012, att meddela hans avsikt att avsevärt öka landets försvarsinsats, genom att bryta järntaket som begränsade finansieringen av de japanska självförsvarsstyrkorna till 1 % av BNP, och för att återigen få denna ansträngning till 2 % av alla resurser som landet producerar på ett år.

- Annons -

För några dagar sedan upprepade Japans premiärminister Fumio Kishida denna ambition, för att svara på växande spänningar med Kina, inklusive över Taiwan, men också på det nordkoreanska hotet.

Dessa två länder delar dock många egenskaper, vilket ger dem unika särdrag inom försvarsinsatsens område. Ja, både Berlin och Tokyo kan lita på mycket betydande budgetresurser för planetens 4:e respektive 3:e ekonomier, medan de båda möter betydande demografiska begränsningar.

Dessutom är ingen av dem begränsad av de stora försvarsutgifterna i samband med genomförandet av en kärnvapenavskräckande styrka, eller ens en betydande kraftprojektionsstyrka, på grund av deras gemensamma nedärvda historia från slutet av andra världskriget.

- Annons -

Som vi kommer att se tenderar alla dessa faktorer att ge framtida tyska och japanska väpnade styrkor unika egenskaper, vilket banar väg för framväxten av en ny form av väpnade styrkor, kallad hyperteknologiska, efter 2030.

Eurofighter Typhoon av Luftwaffe på patrull Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys
Med 220 stridsflygplan är Luftwaffe det näst största flygvapnet i Europa, efter franska flyg- och rymdstyrkan, Naval Aeronautics och dess 260 flygplan.

Faktum är att vid det datumet borde tysk BNP uppgå till 5.000 2 miljarder dollar, enligt antagandena om trolig tillväxt och inflation hittills. Med en insats över 100 % kommer Bundeswehr då att ha mer än 35 miljarder dollar varje år för sin verksamhet, XNUMX % mer än budgeten för de franska, brittiska eller till och med indiska arméerna vid detta datum, enligt nuvarande prognoser.

När det gäller Japan, med en BNP som redan är lika med 5.000 2 miljarder dollar idag, skulle en försvarsinsats på 115 % göra det möjligt för de japanska självförsvarsstyrkorna att ha den tredje årliga försvarsbudgeten på mer än 2030 miljarder dollar per år XNUMX.

- Annons -

Som jämförelse är den japanska försvarsbudgeten 2022 lika med 54 miljarder dollar, vilket redan gör det möjligt för den att implementera en mer än respektabel väpnad styrka med 250.000 250 man, tusen stridsstridsvagnar, 22 stridsplan, 38 ubåtar och XNUMX jagare och fregatter.


LOGO meta försvar 70 Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna