Finns det en pilot för den franska försvarsindustriella strategin?

Med krigets återkomst i Europa och den snabba försämringen av spänningarna mellan stora militärmakter i Asien och Mellanöstern, fann den franska försvarsindustrin sig, på några månader, ett stort intressecentrum både för media än för ett antal politiska personligheter som tycks upptäcka det förfallna tillståndet för arméernas lager av ammunition och reservdelar, eller tillverkningsförseningar av viss utrustning såsom Caesarkanonen. Nu går det inte en vecka utan ett tillkännagivande om försvarsindustrin, arméerna eller nästa militära programlag, såväl som de resulterande kommentarerna, som hittar vägen till tv-apparater eller förstasidan. Det var dags, kommer vi att säga, att veta hur dessa ämnen saknade offentlig synlighet fram till dess.

Fransk militär programmering, mellan återvunnet lugn och ihållande oro

Det är tydligt att saker och ting har utvecklats avsevärt, generellt sett på ett positivt sätt, under den tidigare militära programmeringslagen 2019-2025, som gjorde det möjligt att vända den minskande kurvan för finansiering för arméerna och, följaktligen, för franska försvarstillverkare, genom att öka arméernas årliga tillgodohavanden med mer än 30 % mellan 2016 och 2023. Och vi kan aldrig säga tillräckligt i vilken utsträckning denna trendvändning gör det möjligt att undvika en nära förestående kollaps i de franska arméernas kapacitet, utan vilken de skulle utan minsta tvivel har stött på samma svårigheter som de i Bundeswehr idag. Samtidigt gjorde återupptagandet av den globala efterfrågan på militär utrustning franska tillverkare att återfå ett visst manöverutrymme, i synnerhet tack vare vissa stora exportframgångar som stridsflygplanen. Rafale från Dassault Aviation eller Caesar-kanonen från Nexter, men också genom många andra nya kritiska kontrakt såsom försäljningen av FDI-fregatter till Grekland och NH90 och Caracal-helikoptrar med Airbus-helikoptrar, vilket logiskt sett ledde till en ökning av orderutrustningstillverkare som Safran, MBDA och Thales.

CAESAR NG e1672750529410 Analys Försvar | Artilleri | Stridsflygplan
Caesar NG kommer att vara tyngre, bättre bepansrad, modernare och mycket bättre motoriserad än den ursprungliga Caesar

La ny militär programmeringslag 2024–2030 håller på att slutföras kommer att å sin sida få se krediterna som tilldelats arméerna återigen öka med 30 % på 7 år, för att nå en försvarsinsats på 2,25 % av BNP 2030. Många nya stora program kommer att levereras under denna period, som F4-standarden av Rafale till flyg- och rymdstyrkan, H160M gepardhelikoptrar till de tre arméerna, FDI-fregatter och Suffren-ubåtar till den franska flottan, och Scorpion pansarfordon och den nya Caesar NG till den franska armén. Jorden. Samtidigt kommer flera utvecklingsprogram att lanseras, såsom den nya generationens kärnkrafts hangarfartyg, den nya F3-standarden för Rafale, eller till och med 3:e generationens nukleära ballistiska missilubåtar. Slutligen kommer riktade insatser att göra det möjligt att åtgärda vissa kritiska brister, till exempel när det gäller krigsmateriel, drönarsystem eller underrättelser. Men trots en situation som utan tvekan kommer att vara mycket lugnare än den var för arméerna och försvarsindustrierna för bara några år sedan, finns det en mycket påtaglig känsla, även om den ofta uttrycks i halva ord, av oro och till och med förbittring av den senare i ämnet militär programmering. Och det är inte så mycket bristen på krediter som bristen på strategisk ledning av den franska försvarets industriella och tekniska bas, eller BITD, som skulle vara skyldig.

En allestädes närvarande stat som har alla beslutsfattande spakar


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna