Bör vi ompröva potentialen hos marinartilleri för stridande ytfartyg?

I början av 2000-talet började den amerikanska flottan designa en ny klass av tunga jagare, DD-21-programmet, betecknat som "Land Attack Destroyers" baserat på ett nytt sjöartillerisystem. Programmet kommer att ge upphov tillen Zumwalt-klass, ett 190 meter långt fartyg med en lastdeplacement på nästan 16.000 XNUMX ton, med stor smygkraft och en särskilt låg lina på vattnet för att minska dess sårbarhet för anti-skeppsmissiler.

Utöver de 20 Mk47 vertikala uppskjutningssystemen med 4 silos vardera med 4 ESSM kort- och medeldistans luftvärnsmissiler eller en Tomahawk kryssningsmissil, var fartygets huvudbeväpning baserad på 2 nya 155 mm kanoner betecknade Advanced Gun System, ett artillerisystem förväntas skjuta omkring tio granater per minut och med en räckvidd på nästan 150 km med det nya Long Range Land Attack Projectile guided granat, eller LRAP.

Men, och som ofta var fallet med många stora amerikanska program efter kalla kriget, Zumwalt-klassen och AGS-systemet tog slut, den första när dess utvecklingskostnader exploderade till den grad att flottan av 32 jagare reducerades till 3 fartyg till en kostnad av 21 miljarder dollar, priset på två Nimitz-klass hangarfartyg, såväl som genom att den andra övergavs, redan monterad på Zumwalt, medan priset för varje LRAP-skal översteg en halv miljon $, mycket långt från de mål som den amerikanska flottan ursprungligen hade som mål.

1950: Missiler börjar ersätta marinartilleri

Bortsett från detta misslyckade initiativ förlorade sjöartilleriet, från slutet av 50-talet, sin centrala roll i beväpningen av ytstridande enheter, fregatter, jagare och kryssare.

Således, där kryssaren Colbert, beväpnad 1957 och det sista fartyget av denna typ som konstruerats i Europa, vid sin lansering bar 8 dubbla 127 mm torn och 10 dubbelrörs 57 mm luftvärnskanoner, varvid jagarna hade efterträtt det, i Frankrike som överallt i världen, gynnade användningen av missiler, vare sig luftvärn, anti-fartyg eller anti-ubåt, till nackdel för sjöartilleriet som oftast reducerades till en eller två fästen.127 mm.

Fenomenet växte under decennierna, och idag är eldkraften hos ett fartyg oftast reducerad till enbart dess missilkapacitet, särskilt sedan ankomsten av vertikala uppskjutningssystem och nya missiler som utökar kapaciteten hos dessa fartyg, både i traditionella områden som t.ex. luftvärns-, anti-fartygs- och anti-ubåtskrigföring, samt i nya sådana som antiballistisk avlyssning och landgående attack med hjälp av kryssnings- eller ballistiska missiler under de kommande åren.

sjöartilleri var centralt för utformningen av jagarna av Zumwalt-klassen
Jagarna av Zumwalt-klassen skulle implementera två 155 mm kanoner av AGS-systemet med en räckvidd på 150 km

Faktum är att idag, även de mest imponerande och kraftfullt beväpnade fartygen, som den kinesiska Type 055, den sydkoreanska Sejong le grand eller den amerikanska Arleigh Burke Flight III, bara använder en enda 127 eller 130 mm, samt någon liten kaliber delar avsedda för självskydd på kort räckvidd.

Och med undantag för vissa länder som Italien, särskilt dynamiska inom området för granater med styrd räckvidd som Leonardo Vulcano, har marinartilleri blivit en sekundär beväpning som huvudsakligen används för styrkegradering och möjligen taktiskt stöd i låg- eller medelintensiva situationer.

De senaste framstegen inom landartilleriet

Paradoxalt nog gjordes samtidigt betydande framsteg inom landartilleriet, med nya vapen och nya granater som inte bara kunde träffa mål dubbelt så långt bort som de kunde, av samma kaliber, i början av 2-talet, utan också med en precision nära den som uppnås av missiler, till betydligt lägre kostnader.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna