Brittiska armén beställer omedelbart 14 Archer självgående vapen för att ersätta AS90 som skickats till Ukraina

I november 2019, på begäran av det brittiska försvarsministeriet, skapade tankesmedjan Royal United Services Institute en hätsk iakttagelse om de medel som står till den brittiska arméns förfogande, särskilt inom artilleriområdet. Vid det tillfället ställde det faktiskt bara upp 2 artilleriregementen vart och ett utrustade med 24 självgående kanoner av 155 mm/39 kaliber AS90 av de 89 i parken, samt 2 batterier med 6 lätta bogserade kanoner L118 på 105 mm tilldelade till den 16:e Air Assault Brigade. När det gäller 26:e regementets kungliga artilleri, ställde det upp 35 av de 44 icke-moderniserade GMLRS-raketuppskjutarna, som tankesmedjan då ansåg vara föråldrade och mycket sårbara för fiendens störning. För brittiska experter riskerade bristen på rörlighet, eldkraft och räckvidd av brittiskt artilleri att betalas med väldigt många förluster om en storkonflikt skulle uppstå.

Trots Boris Johnsons många spektakulära tillkännagivanden om Storbritanniens försvarsambitioner från 2020 tog det till januari 2023 för försvarsminister Ben Wallace att faktiskt ta upp ämnet i ett parlamentstal, medan kriget i Ukraina hade belyst artilleriets avgörande roll i modern mycket hög intensitet konflikter, men också det avgörande mervärdet av moderna system representerade av den tyska Pzh-2000, den polska Krab och särskilt den franska Caesar, för att tillhandahålla eldkraften, förlängningen och precisionen som är nödvändiga för att stödja styrkorna men också för att kompensera för det ryska artilleriets numerära överlägsenhet. Under detta tal, Ben Wallace lovade att driva programmet Mobile Fires Platform, som ursprungligen var tänkt att ersätta AS90s och L118s till 2032, under det nuvarande decenniet, särskilt eftersom London hade lovat Kiev nästa leverans av 30 AS90. Dessutom skulle 29 av de 44 GMLRS moderniseras till 2025 för att implementera nya raketer som kan nå en räckvidd på 150 km (mot 80 km) och resistenta mot störningar.

AS90 brittiska arméns militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri
Den brittiska AS90 bär en 155 mm/39 kaliber pistol begränsad i räckvidd till 25 km

Inför operativt tryck och växande spänningar, i Europa inför Ryssland, men också i Stilla havet inför Kina, blev den brittiska arméns situation kritisk. Och det finns alltså inget överraskande i tillkännagivandet från försvarsministeriet i går, ca nödförvärvet av 14 självbärande 155 mm Archer artillerisystem, designad av Sveriges Bofors mellan 1995 och 2009, speciellt sedan det svenska företaget köptes ut av BAe 2005 för att bli BAe Systems AB, som en interimslösning för kortsiktig kapacitetsuppbyggnad av brittiska armén, i väntan på slutliga skiljedomar av programmet Mobile Fires Platform som bör ske under de kommande månaderna. Enligt det brittiska ministeriet kommer överföringen av äganderätten till de 14 systemen att ha slutförts i slutet av mars, och de 14 systemen kommer att vara i drift i Storbritannien från och med den kommande april.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna