Den brittiska armén Ajax pansarfordon kommer ur hjulspåret för att börja tjänstgöra 2025

Av alla europeiska arméer är den brittiska armén utan tvekan den som har upplevt den mest drastiska bantningen sedan slutet av det kalla kriget, från 158.000 900 man och 1989 Chieftain och Challenger-stridsvagnar 79.000 till 227 2 man och 47 stridsvagnar Challenger 1991 idag , särskilt eftersom den till skillnad från armén eller Bundeswehr redan bestod uteslutande av professionella soldater, en månghundraårig tradition i Storbritannien. Utöver denna storleksminskning var den också utsatt för ett intensivt operativt tryck, särskilt på grund av interventionerna i Irak och Afghanistan vid sidan av USA, där Storbritannien varje gång varit den näst största bidragsgivaren till de allierade styrkorna bakom Förenta staterna. Stater. Samtidigt har dess anslag också till stor del satts under press, å ena sidan på grund av de minskade investeringarna i försvaret efter det kalla kriget, som sjönk från 39 miljarder dollar 1999 till 2000 miljarder dollar 54, och om utvecklingen återupptogs. från 2012 till att nå 51 miljarder USD 2015, reducerades den igen därefter till 68 miljarder USD 2021, innan den slutligen återupptog en tillväxtkurva som förde den till XNUMX miljarder XNUMX.

I själva verket, och liksom den franska armén, har den brittiska armén under de senaste 25 åren konfronterats med en omöjlig ekvation, med stagnerande eller sjunkande anslag, sjunkande siffror och intensivt operativt tryck, vilket tvingat den att skjuta upp moderniseringen av sin utrustning och leda det, i dag, att samtidigt behöva byta ut flera av den utrustning som nu är för föråldrad för att delta i ett högintensivt engagemang, vilket är fallet AS90 artillerisystem, GMLRS raketkastare, Scimetar pansarspaningsstridsfordon eller Warrior och Bulldog infanteri stridsfordon. För detta tillkännagav London 2018 förvärvet av 523 Boxer-pansarfordon i inte mindre än 11 ​​versioner, allt från bepansrade personalvagnar till bepansrade akutsjukvårdstransporter, inklusive mobila ledningsposter och eldstödsmortlar. . I april 2022 beställdes en andra sats av 100 pansarfordon, utan att detaljerna om versionerna hade avslöjats, vilket ger det totala antalet 623 fordon, vars första delar kommer att ansluta sig till brittiska enheter i år. Det var för den brittiska armén att kompensera för förseningen av ett annat kritiskt program, pansarfordonet Ajax.

Warrior Iraq Defense Analysis | Lätta stridsvagnar och pansarspaning | Afghanistan konflikt
Brittiska arméns stridsvagnar har använts flitigt i Irak och Afghanistan

Till skillnad från armén gav den brittiska armén inte upp en flotta av tunga pansarfordon och tillkännagav i början av 2010-talet utvecklingen av en specifik familj av pansarfordon baserad på ASCOD 2 från General Dynamics, mycket till förtret över BAe och hans CV90. Ursprungligen skulle det pansarfordonet tas i bruk 2017 för dess väpnade spaningsversion betecknad Ajax, enligt avtalet som undertecknades 2014 om förvärv av 245 Ajax, 256 Protected Mobility Recce Support (PMRS) bestående av pansarvagnar, ledning och spaningsfordon, och 88 pansarfordon i ingenjörsvarianten, för totalt 589 fordon och 3,5 miljarder pund. Det var efter det som saker och ting blev rejält komplicerade, med beslut och tekniska problem som ledde till explosion av kostnader och framför allt förseningar. Å ena sidan krävde London att tanken skulle monteras i Storbritannien, vilket tvingade GD att bygga en fabrik enbart för detta kontrakt, vilket resulterade i en extra kostnad på mer än 360 miljoner pund. Framför allt, allvarliga vibrationsproblem och den intensiva ljudnivån inne i tanken förde programmet till gränsen till kollaps, inte utan att orsaka betydande skador på vissa testteam.


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Lätta och bepansrade spaningsstridsvagnar | Afghanistan konflikt

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna