Det amerikanska flygvapnet börjar utveckla rymdkomponentens långdistansdödningskedja

Kriget i Ukraina har gett många nya lärdomar, särskilt om den potentiella varaktigheten av ett mycket högintensivt engagemang, eller om artilleriets och tunga rustningars roll i landmanövern. Inom andra områden har den framför allt bekräftat utvecklingen som förutses av militära planerare, såsom sårbarheten hos stridshelikoptrar och närflygplan för modernt luftvärnsförsvar, medan den amerikanska armén just har lanserat FLRAA- och FARA-programmen för nästa generations helikoptrar och som det amerikanska flygvapnet har bedrivit i nästan ett decennium med kongressen för att dra tillbaka sina A-10 Thunderbolt II ur tjänst, just av dessa skäl. Utöver dessa aspekter har det också blivit odiskutabelt att ankomsten av långräckande mark-till-luft-missiler, som den ryska S-400 eller den kinesiska HQ-9, och mycket långdistansluft-till-luft-missiler som t.ex. den ryska R-47M och den kinesiska PL-15, nu poserade ett mycket allvarligt hot mot flygplan, just de människor som deltar i att förse jaktbombplan och deras precisionsvapensystem med målinformation och bränsle.

Uppenbarligen har detta ämne blivit en stor prioritet för United States Air Force som inom ramen för förarbetena till utformningen av den amerikanska militära finanslagen 2024 har avslöjat vissa projekt och modifierat andra, som t.ex. förvärvet av ytterligare KC-46As istället för att fortsätta KCy-tävlingen, för att frigöra medel för utvecklingen av KCz-tankerprogrammet utformat för att öka smygförmågan och bekämpa överlevnadsförmåga. Likaså kommer detta se till E-7A Wedgetail som en trolig interimslösning med lägre kostnad att ersätta sin E-3 Sentry, i avvaktan på utvecklingen av en ny tidig luftvarningsanordning anpassad till denna nya miljö, och förmodligen med hjälp av en detektionskedja som består av drönare.

e 8c joint stars 001 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Awacs och elektronisk krigföring
E-8 Joint-STARS togs i tjänst med US Air Force 1991 och kommer att behöva bytas ut inom några år

Om E-3 Sentry används idag för att upptäcka och utse luftmål för amerikanska och allierade jaktplan, har E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System, eller JSTARS, funktionen att upptäcka och utse markmål eller yta till sina bombplan och taktiska jaktplan, vilket gör att de kan använda sina GPS-styrda precisionsvapen med stor lyhördhet och effektivitet, samtidigt som de förblir på säkert avstånd från fiendens luftvärn. Processen från att detektera ett mål till att överföra målinformation till jägaren och sedan avfyra precisionsammunitionen kallas Kill Chain, och utgör en av de viktigaste operativa fördelarna med det amerikanska flygvapnet framför andra världsflygvapen, det senare är lika effektivt som det är snabbt, särskilt eftersom det också tillåter integrering av andra måltekniker. Men liksom Sentry och Pegasus, är JSTARS nu lika åldrande som de är sårbara för ytan-till-luft och luft-till-luft-kapaciteten hos en stor motståndare, vilket tvingar den att utvecklas betydligt längre från de motsatta enheterna, och så vidare förlorar effektiviteten och särskilt djupet av strejken. Det är just för att övervinna denna begränsning som det amerikanska flygvapnet tillkännagav utvecklingen av en ny långdistans Kill-Chain, som denna gång skulle förlita sig på rymdkapacitet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Awacs och elektronisk krigföring

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna