Italien ger sig själva medlen, men kämpar för att hitta militären för sina nya försvarsambitioner

Medan Italien arbetar med att öka sina militära resurser, både vad gäller utrustning och budget, stöter man på stora svårigheter att nå sina rekryteringsmål, vilket hotar dess försvarsambitioner.

Ökningen av anslagen till försvaret hade varit ett av Giorgia Melonis kampanjåtaganden, med den uttalade ambitionen att få den italienska försvarsinsatsen till 2 % i slutet av årtiondet, mot 1,51 % 2023. Och faktiskt, pratade med senaten tidigare i veckan, har landets nu premiärminister bekräftat att hon har för avsikt att strikt tillämpa sina kampanjåtaganden på detta område, och detta på ett helt öppet och antaget sätt.

Hon syftade här på ökningen av budgeten för arméerna som beviljades av den tidigare koalitionen, vilket gjordes på ett så diskret sätt som möjligt, för att undvika kritik från den italienska katolska kyrkan, som då var mycket emot den. Det är sant att sedan dess har den internationella situationen utvecklats avsevärt med krigets återkomst i Europa, kinesisk-amerikanska spänningar i Stilla havet och mångfaldigandet av spänningspunkter som hotar många europeiska och italienska intressen.

De italienska arméerna kommer tillbaka från fjärran. År 2015 ägnade alltså den tredje största ekonomin på kontinentala Europa inte ens 1 % av sin BNP till sina arméer, med en försvarsbudget på drygt 13 miljarder euro.

Men till skillnad från sina franska eller brittiska motsvarigheter hade de italienska arméerna då en budget dedikerad till förvärv, motsvarande i Frankrike av Major Effects Programs (PEM), relativt stor sedan dess och nådde 4,87 miljarder euro, där Frankrike till exempel hade en budget på 31,4 miljarder euro, varav endast 5 miljarder euro ägnades åt PEM, dvs en industriell insats på försvarsbudgeten på 15,9 % i Frankrike mot 37,5 % för Italien.

Det är sant att i detta område kan Rom förlita sig på två egenskaper som är specifika för landet. Den första avser uppbyggnaden av den italienska budgeten, eftersom försvarsministeriets utgifter för utrustning motsvaras av industriministeriet. Av de 4,87 miljarder euro i utrustningskrediter till arméerna 2015 betalades således endast 2,37 miljarder euro av försvarsministeriet, resten, dvs. 2,5 miljarder euro, som har finansierats av industriministeriet, för att stödja italiensk försvarsindustri. aktivitet.

F35 Italiensk försvarspolitik | Försvarsanalys | Stridsflygplan

Om denna första punkt är en klar fördel både för de väpnade styrkorna och för den italienska försvarsindustrin, representerar den andra å andra sidan ett mycket allvarligt handikapp, idag och i framtiden. I själva verket, som alla professionaliserade västerländska arméer, kämpar de italienska arméerna för att rekrytera.

Med drygt 160.000 207.000 aktiva soldater ligger landet fortfarande proportionellt nära de 60 XNUMX franska soldaterna gentemot sin befolkning på XNUMX miljoner. Å andra sidan vägrar en betydande andel av dessa soldater restriktiva positioner, till exempel att gå ombord på fregatter och kraftprojektion.

I själva verket bekräftade stabschefen för Marina Militare, amiral Enrico Credendino, i ett tal till de italienska parlamentarikerna att han idag inte kunde tillhandahålla en full besättning till hela dess fregatter, och som en jämförelse specificerade att den franska flottan hade två roterande besättningar per fartyg, vilket ger dem mycket större tillgänglighet till sjöss, franska flottan och inte hela flottan.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna