Nordkorea säger sig ha miniatyriserat sina kärnstridsspetsar

Även om det finns en betydande försvarshierarki mellan de länder som har kärnvapen och de som inte har det, finns det också en betydande hierarki mellan de få länder som har sådana vapen. Utöver kraften hos de kärnstridsspetsar som ägs, och antalet av dem i arsenalen, spelar tekniken för vektorerna som kan transportera dessa vapen en avgörande roll i detta område.

Att ha en gravitationell kärnvapenbomb, som endast kan utplaceras av ett stridsflygplan som vi vet är sårbart och begränsat i sitt aktionsområde, är inte på något sätt jämförbart med att ha interkontinentala ballistiska missiler vid förändring av miljöer implementerade ombord på senaste generationen nukleära missil launcher ubåtar, som vi vet är nästan omöjliga att upptäcka eller spåra.

I detta sammanhang är hotet från Nordkoreas kärnvapenarsenal, även om det inte på något sätt är försumbart, inte jämförbart med det som utgörs av de 5 medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd, som också är de enda som har mycket långa SSBN och SLBMs.

Idag uppskattas det att Pyongyang har ett sextiotal kärnstridsspetsar, fördelade mellan dess långdistansmissiler och dess bombstyrka. Men fram till nu tydde allt på att Nordkorea inte hade kunskapen och tekniska färdigheter för att tillräckligt miniatyrisera sina kärnstridsspetsar, och därmed beväpna sina medel- eller kortdistans ballistiska missiler, eller sina missiler. Men foton som publicerats av den nordkoreanska statliga pressen i dag kastar tvivel på dessa säkerheter (i huvudillustrationen)

Miniatyr kärnstridsspets Nordkorea Kim Jong un 1 e1680099655157 Analyserar försvar | Kärnvapen | Nordkorea
Bakgrundsillustrationen visar olika missilmodeller och hur den miniatyriserade kärnstridsspetsen kan monteras på dem.

Dessa visar faktiskt att ledaren Kim Jong Un inspekterar vad som presenteras som en ny generation kärnstridsspets. Den visade enheten kan verkligen innehålla ett klyvningsvapen, men dess mest intressanta egenskap är ingen annan än dess dimensioner.

Enligt bilderna kan vi faktiskt uppskatta att den visade enheten har en längd mellan 90 cm och 1 meter, för en diameter på cirka 50 cm, det vill säga dimensioner som är tillräckligt små för att ta plats ombord på mer kompakta ballistiska missiler än den mycket imponerande nordkoreanska ICBM, och därför relativt lätt att spåra via satellit.

Som sådan, i bakgrunden bakom den nordkoreanske presidenten, visar en illustration installationen av detta miniatyriserade huvud ombord på olika typer av missiler, inklusive en kåpa som liknar den taktiska ballistiska missilen KN-25, den för den ballistiska missilen medeldistans Hwasong -7 såväl som för den medelföränderlig ballistisk missil Pukguksong-3.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Analyserar försvar | Kärnvapen | Nordkorea

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

4 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna