Kanada vänder sig också till Boeing P-8A Poseidon maritima patrullflygplan

Vissa segrar uppnås genom hård kamp, ​​andra, mindre härliga men lika effektiva, i brist på en motståndare. Det är förmodligen detta sista fall som förklarar framgångarna för Boeings P-8A Maritime Patrol-flygplan de senaste åren. Poseidon började tjänstgöra 2013 för att ersätta den amerikanska flottans P-3 Orion och har sedan dess etablerat sig i 7 andra flygvapen, och inte minst, allt från Australien till Norge, via Tyskland och till och med Indien. Hittills har 131 flygplan beställts från Boeing, inklusive 91 av US Navy, medan mer än 90 är i tjänst, mestadels i US Navy. Det verkar som att den här listan är på väg att utökas igen, som Ottawa skickade i februari förra året, en begäran om information från American Foreign Military Sales om flygplanet, för att ersätta 15 CP-140M Aurora, en utveckling av P-3, som utför uppdraget att patrullera och C4ISR inom Royal Canadian Air Force.

Anmärkningsvärt nog specificerar Ottawas pressmeddelande att P-8A idag inte bara är en bra enhet som redan förvärvats av flera stora länder, inklusive av de fyra andra allierade till de berömda 4 Eyes som sammanför USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Great Storbritannien, men att det i huvudsak utgör det enda möjliga alternativet för denna typ av uppdrag. Det är sant att med det anmärkningsvärda undantaget för den mer ekonomiska och mer kompakta japanska Kawazaki P-5, men med prestanda som är sämre än Boeing-flygplanet baserade på 1, finns det hittills inget verkligt erbjudande som både kan erbjuda prestanda jämförbar med P-737A, och en omfattande flotta som garanterar hållbarhet och skalbarhet under de kommande 8 eller 2 decennierna.

P8 Poseidon försvarsanalys | Maritime Patrol Aviation | Kanada
P8-A har 5 ankarpunkter i sitt inre fäste och 6 externa ankarpunkter.

Nästan 40 meter lång för 37,5 meter vingspann, P-8A har en tomvikt på 62 ton och en maximal startvikt på 85 ton. Den drivs av två CFM-56 turbojetmotorer som vardera levererar 121 KN dragkraft, vilket ger den en marschhastighet på 815 km/h för en stridsräckvidd på över 7000 km. Den har också en kraftfull APY-10 multi-mode radar med ett direkt eller inverterat syntetiskt bländarläge, samt en svit av APS-154 sensorer för kustdetektering, och en elektronisk krigföringssvit ALQ-240. Flygplanet har ett lastrum med 5 ankarpunkter och 3 ankarpunkter under varje vinge, vilket gör att det kan bära många beväpningar, såsom AGM-84 Harpoon anti-skeppsmissil, Mk-54 torped, luftburna marinminor samt framtida luft. -mot ytan anti-ubåtsammunition High Altitude Anti-Umarine Warfare Weapon Capability (HAAWC)  vilket kommer att göra det möjligt att engagera ubåtar från hög höjd och på säkert avstånd.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Maritime Patrol Aviation | Kanada

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. […] att ha skickat en begäran om information till American Foreign Military Sales, i syfte att skaffa 16 P-8A Poseidon maritima patrullflygplan från flygplanstillverkaren Boeing... som tillhandahåller dessa uppdrag såväl som elektronisk underrättelsetjänst inom Royal Canadian [ …]

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna