Den franska flottans nya hangarfartyg hotades återigen av skiljedomar i budgeten

- Annons -

Med anledning av presidentens hälsningar till arméerna i slutet av januari hade president Emmanuel Macron skisserat huvudlinjerna i den framtida militära programmeringslagen 2024-2030 som för närvarande utarbetas. Således bör budgeten som tilldelas försvarsmakten under denna period uppgå till 400 miljarder euro, plus 13 miljarder euro i exceptionella intäkter, medan vissa program, inklusive det mycket emblematiska New Generation hangarfartyget, eller PANG, bekräftades av presidenten. Men sedan detta tillkännagivande har motsägelsefulla signaler utfärdats av Försvarsmakten, generalstaben och statsminister Elisabeth Bornes kabinett. När det gäller generalstaben och försvarsministeriet har de varit mycket aktiva i att lägga om industriprogram i syfte att tillfredsställa en ny budgetrestriktion som införts av regeringschefen.

Hittills nämndes ofta hypotesen om en linjär utveckling av försvarsinsatsen, i storleksordningen 4 miljarder euro per år. Detta tillvägagångssätt skulle ha möjliggjort en kontrollerad ökning av utgifterna, men också finansieringen av en reell maktökning för den franska försvarsindustrin, utan att orsaka för stora chocker eller variationer som är lika skadliga för tillverkarna som för militären. Men det verkar som om den franske premiärministern inför budgetmässiga och ekonomiska svårigheter kopplade till det internationella sammanhanget, och i synnerhet inflationens destabiliserande effekter på de offentliga utgifterna, har ålagt att budgetökningen i Försvarsmaktens budget begränsas från 2024 till 2027 till 3 miljarder euro, samma sak som arméerna upplevde 2023. Detta är i själva verket en kopia av vad som gjordes kring LPM 2019-2025, vilket gav en ökning med 1,7 miljarder euro per år av arméns budget under perioden 2019-2022, sedan 3 miljarder euro per år från 2023 till 2025. Uppenbarligen valdes inte pivotdatumet 2022 av en slump, eftersom det var slutet av president Macrons femårsperiod, vilket gjorde många kommentatorer fruktar, inklusive inom generalstaben, att den tidigare LPM aldrig skulle bli helt avrättad.

brf chevalier e1680094616922 Analyserar försvar | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den franska flottan bör endast ta emot 3 av de 4 Jacques Chevallier-klassens flottförsörjningsfartyg

I slutändan kommer ingenting att hända, eftersom även när nästa LPM startar 2024, kommer det uppenbarligen att vidmakthålla ökningen på 3 miljarder euro per år som den föregående prognostiserade. Men sedan dess har det internationella sammanhanget utvecklats avsevärt, liksom det militära hotets verklighet. Framför allt får vi oss nu att tro att nästa LPM kommer att byggas på den exakta modellen av den föregående, nämligen en ökning med 3 miljarder euro per år under perioden som täcker den nuvarande femårsperioden från 2024 till 2027, då på 6 miljarder euro per år under de tre åren därefter, från 3 till 2028, vilket med osäkerhetsstämpel markerar dess fullständiga och fullständiga genomförande, även om det visar sig vara absolut nödvändigt att, om inte undvika, i alla fall skjuta upp risken av nedgradering av Frankrike i fråga om försvar. Det nya budgetavtalet som Matignon införde kräver uppenbarligen en omfördelning av resurserna inom programmen. Och på detta område tycks marinen, som nyligen presenterades som i hög grad favoriserad av försvarsministeriets skiljedomar för den kommande LPM, vara avsedd att spela rollen som en justeringsvariabel genom att förlora eller överföra mer än LPM , 2030 av styrkans 1 försörjningsfartyg, 4 av de 3 stora minkrigsfartygen, 6 av de 3 havspatrullbåtarna och genom att skjuta upp lanseringen av PANG-programmet i 10 år.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna