Sydamerikanska länder förbereder sig för förnyelsen av sin ubåtsflotta

Medan det mesta av den internationella uppmärksamheten kring marinstyrkor är inriktad på Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Medelhavet-atlantiska teatern, är de sydamerikanska flottorna långt ifrån lämnade på efterkälken, särskilt när det gäller deras flotta av ubåtar.

Således är inte mindre än 24 dieselelektriska ubåtar tillhörande 7 sydamerikanska flottor för närvarande i tjänst, för de allra flesta tyska typ 209:or köpt nya eller begagnade på 70- och 80-talen.

Några av dessa flottor, i detta fall den chilenska och brasilianska flottan, har redan åtagit sig att modernisera sin flotta, Santiago var den första kunden till den då nya franska ubåten Scorpene i mitten av 2000-talet för 2 fartyg, sedan Brasília, återigen för 4 Naval Group Scorpene, varav den första togs i drift i december 2022, som en del av ett stort teknologiöverföringsprogram som ska leda till utformningen av den första sydamerikanska atomattackubåten.

Men idag finns det inte mindre än 16 Typ 209:or som snart når sin åldersgräns, och som kommer att behöva bytas ut under de kommande åren. Det är därför de argentinska (2 enheter), chilenska (2 enheter), colombianska (2 enheter), ecuadorianska (2 enheter) och peruanska (6 enheter) flottor samlades för 1ᵉʳ Internationellt symposium för sydamerikanska kommandosoldater och ubåtsstyrkor anordnades av den ecuadorianska flottan den 22 mars.

Det var en fråga för de närvarande delegationerna att dela med sig av sina tidigare och nuvarande erfarenheter, såväl som sina visioner om utvecklingen av ubåtsstyrkorna under de kommande åren och decennierna. Utöver kunskapsutbytet handlade det också om att skapa en utgångspunkt för ett eventuellt internationellt samarbete, särskilt på det industriella området, för att garantera kontinentens säkerhet.

den peruanska ubåtsflottan är en av de största på den sydamerikanska kontinenten
Den peruanska flottan anpassar 6 konventionella ubåtar, 4 typ 209 (här S-31 Angamos) och 2 typ 206

Utbytet av ubåtarna av typ 209 är särskilt brådskande för den argentinska flottan, vars två återstående fartyg, Santa Cruz och Salta, som togs i drift 2 respektive 1984, placerades i reserv efter förlusten av San Ruan, systerskeppet. av Santa Cruz, 1973.

Situationen är inte bättre för den colombianska flottan, vars två Type 209:or, ARC pijao och CRA Tayrona togs i bruk 1975, när dess 2 Type 206, ARC Djärv och CRA Okuvlig, som köptes begagnat från Tyskland 2011, togs i bruk 1974 respektive 1975.

De 2 ecuadorianska fartygen Shiri och Huancavilca, tillträdde i tjänst 1977 respektive 1978. Thomson och Simpson togs i bruk 1983 och 1984, liksom den 4 peruanska typen 209/1200, den Angamos, Antofagasta, Pisagua et Chipana, som togs i bruk mellan 1980 och 1983, medan dess två Type 209/1100, ön ochArica, trädde i tjänst 1975.

Bytet av dessa cirka 12 Type 209:or, men också av de 2 lika gamla colombianska Type 206:orna, kommer att utgöra en kritisk fråga för internationella tillverkare. Men om marknaden är attraktiv och kolossal har konkurrensen under tiden aldrig varit så stark.

Faktum är att inte mindre än 8 tillverkare kan positionera sig på dessa marknader, för 11 olika ubåtsmodeller. Bara Europa erbjuder 6 modeller av 4 tillverkare, den Typ 212 och 214 från tyska TKMS, den S-80 från spanjoren Navantia, den Scorpene et Shortfin Barracuda från French Naval GroupOch Svenska Kockums A26 Blekinge.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna