Franska Nexter siktar på att förvärva grekiska ELVO för att ersätta mediansegmentet av den grekiska armén

På många sätt är de grekiska väpnade styrkorna de finaste på den gamla kontinenten. Med en årlig budget på 8 miljarder euro har landet det översta steget på pallen när det gäller försvarsinsatser, med 3,6 % av sin BNP. Dessutom, trots denna begränsade budget, lyckas de grekiska arméerna sätta upp en betydande styrka med 142.000 220.000 soldater och värnpliktiga i flaggan, samt 2 10,6 aktiva reservister och mer än XNUMX miljoner soldater som kan mobiliseras av en befolkning på XNUMX miljoner invånare. I motsats till en majoritet av europeiska länder, särskilt i Västeuropa, är försvarsfrågor också kärnan i den allmänna opinionens oro, inklusive under val, vilket gör försvaret av landet till en verklig nationell sak för en majoritet av grekerna.

Det måste sägas att till skillnad från européer som för ett år sedan återupptäckte känslan av osäkerhet orsakad av en krigisk och aggressiv granne, har grekerna levt i flera decennier under hotet från en allt mäktigare turkisk armé, hoten har till stor del accentuerats sedan makten kom till makten. av president RT Erdogan, som sedan 2003 när han tillträdde som premiärminister inte har upphört att väcka spänningar med sin granne, vare sig det gäller Cypern, öarna i Egeiska havet eller under några år, exploateringen av resurser i den grekiska exklusiva ekonomiska zonen. Och makt, den saknar inte de turkiska arméerna, med en budget som är dubbelt så stor som Aten, 425.000 2.200 aktiva soldater men också 10.000 350 stridsvagnar, 12 23 pansarfordon, 20 stridsplan, 3 ubåtar samt XNUMX fregatter och korvetter. Dessutom har Ankara investerat avsevärt under de senaste XNUMX åren i utvecklingen av sin försvarsindustri, vilket gör att man snabbt kan modernisera sina tre komponenter.

LEopard 2A4 Greklands försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Lätta stridsvagnar och pansarspaning
De grekiska arméerna kommer att modernisera 123 av sina Leopard 2A4 till standard A7

Det är just denna snabba modernisering som oroar Aten, särskilt eftersom de två länderna som är medlemmar i NATO, de inte kan åberopa Alliansens artikel 5 för att möta en aggression av den andra. Under de senaste åren har de grekiska myndigheterna gjort betydande ansträngningar för att modernisera landets sjö- och flygvapen, med förvärvet av 24 stridsflygplan Rafale, 4 Typ 214-ubåtar, samt 3 FDI-fregatter för att bara nämna de viktigaste programmen. På landområdet har de grekiska styrkorna moderniserat sin tunga komponent, särskilt 123 av dess Leopard 2A4 som är uppgraderad till A7-standarden, förvärvet av 40 Marder IFVs, samt pågående förhandlingar för att ersätta BMP-1As som fortfarande är i drift med 300 begagnade M1A2s, samt 170 till 205 KF41 Lynx från Rheinmetall. Men huvuddelen av ansträngningarna att modernisera denna armé återstår att komma, med inte mindre än 2500 XNUMX pansarfordon från mittsegmentet som når slutet av sin operativa livslängd under de kommande åren. Det är just av denna anledning som franska Nexter enligt uppgift är i förhandlingar med de israeliska aktieägarna i den grekiska pansarfordonstillverkaren ELVO.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Lätta stridsvagnar och pansarspaning

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

  1. En latinsk union – en Medelhavsunion som välkomnar Portugal förvisso Atlanten men av romanskt språk och Rumänien, så kulturellt nära – borde integrera Spanien och skulle kunna utveckla ett antal gemensamma projekt långt ifrån det tyska föraktet för "Club Med-länderna"

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna