Mellan ambition och besvikelse: den nya franska militära programmeringslagen under begränsningar

Efter flera månader av officiella uttalanden, mer eller mindre avsiktliga läckor och spekulationer, presenterades den nya franska militärprogrammeringslagen i går. Detta kommer att rama in den franska försvarsinsatsen mellan 2024 och 2030, oavsett om det är den budget som staten avsatt för uppdraget, men också formatmålen och de industriella programmen som pågår eller kommer. Trots en kraftigt ökad budget med 400 miljarder euro i statliga krediter och 13 miljarder euro i exceptionella intäkter under de kommande 7 åren, dvs 35 % mer än den tidigare LPM, kommer detta inte att tillåta återuppbyggnaden av den franska väpnade styrkan att svara på nuvarande och framtida globala säkerhetsutmaningar, på grund av de väldigt många begränsningar som gäller dem, såsom de utgiftsåtaganden som redan planerats, de exceptionella behoven av rekapitalisering av lager, särskilt när det gäller ammunition, och effekterna av inflation.

Således kommer formatet för de franska arméerna att förändras mycket lite under de kommande 7 åren, vare sig det gäller mänskliga resurser, vilket kommer att leda till att framför allt antalet operativa reserver fördubblas men vars aktiva personal kommer att förbli i stort sett oförändrad. av bemanning, arméerna passerar genom en låg punkt som ligger mellan 2028 och 2030 i detta område. Liksom i föregående LPM kommer budgetutvecklingen att ske i två steg. Mellan 2024 och 2027, det vill säga i slutet av den nuvarande femårsperioden, kommer budgeten att öka med 3 miljarder euro per år, sedan med 4,3 miljarder euro per år under de återstående 3 åren. Detta är, som vi redan har diskuterat, en uppdelning som är identisk med den som genomfördes under LPM 2019-2025, som förutsåg en ökning med 1,7 miljarder euro per år mellan 2019 och 2022, sedan 3 miljarder euro per år fram till 2025, dividerat med valtidsfrist. Vi kan därför vara relativt säkra på tillämpningen av LPM fram till 2027, men knappast längre fram. Dessutom inkluderar denna budgetökning inte de 13 miljarder euro i exceptionella intäkter, utan att det är känt exakt när detta faktiskt kommer att uppnås.

EBRC Jaguar e1652367121220 Analys Defense | Artilleri | Stridsflygplan
Endast 200 av de 300 Jaguar EBRC:arna kommer att levereras till 2030, några av de moderniserade AMX-10RC:arna måste gå in i förlängning

Medan vissa program har avfärdats, särskilt de som är relaterade till avskräckning eller med en stark politisk konnotation som FCAS och MGCS, har de flesta andra stora program genomgått en bantningskur på LPM, för det mesta med en häpnadsväckande produktion och en ikapp efter 2030. I detta område har de 3 arméerna också drabbats. Således kommer armén bara att ha 200 av 300 Jaguar EBRC, 1345 1808 av 1405 2038 Griffons och 160 200 av 109 24 Servals från Scorpion-programmet, medan endast 12 av de 17 Leclercs kommer att moderniseras vid detta datum. Å andra sidan kommer den att ha de 26 planerade CAESAR NG-kanonerna, samt XNUMX Serval Mistral närliggande luftvärn och XNUMX Serval LAD anti-drönarsystem, och alla XNUMX planerade Patroller landdrönarsystem. Slutligen kommer det att ta emot minst hälften av de XNUMX långdistansartillerisystem som planeras på lång sikt, det amerikanska HIMARS-systemet nämns ofta på detta område, även om andra alternativ, i synnerhet nationell eller europeisk produktion, inte är uteslutna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

5 Kommentarer

  1. […] Faktum är att om Frankrike faktiskt siktar på att utveckla sitt eget system, som skulle erbjuda ett långt ifrån försumbart operativt mervärde på detta område, kommer det förmodligen att bli nödvändigt att vända sig till andra partners, utanför den europeiska sfären, i hopp om att uppnå viss exportframgång. Vad som är säkert är dock att de tyska tillkännagivandena idag spelar mot uppkomsten av ett franskt designat raketuppskjutningssystem, medan budgetöverväganden är kritiska inom ramen för LPM 2024-2030. […]

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna