Le Rafale kommer det att bli arvtagaren till Mirage III för den franska flygindustrins framtid?

Snabb, smidig, kraftfull och väl beväpnad, förfader till Rafale, Mirage III är utan tvekan en legend om militär stridsflyg i världen. I händerna på israeliska piloter vann Dassault Aviations enmotoriga deltavingejaktflygplan mot arabiska MiGs och jägare under sexdagars- och Yom Kippur-krigen.

Han spelade en avgörande roll i den judiska statens seger under dessa två konflikter, och prydde flygplanet med en aura av effektivitet och prestanda som byggde dess exportframgång med 1400 byggda flygplan (Mirage III och V ), och som påtvingade Dassault Aviations jaktplan på den internationella marknaden i flera decennier.

Mirage III/V exporterades alltså till 13 länder, dess efterföljare Mirage F1 till 10 länder och Mirage 2000 till 8 länder. Vart och ett av dessa flygplan behöll de viktigaste fördelarna med Mirage III, nämligen hög prestanda för ett kompakt och ekonomiskt flygplan att köpa och implementera jämfört med majoriteten av amerikanska flygplan, såsom F-100 Super Sabre och F-104 Starfighter för Mirage III, till F-4 Phantom II för Mirage F1.

Mirage 2000 konfronterades med Tornado, F-15 och F-18 för 2000, även om de två sistnämnda led av ankomsten av den amerikanska F-16 Falcon, exakt designad som en lätt och ekonomisk jaktplan som de franska jägarna, och inte i den traditionella anglosaxiska trenden.

Med den Rafale, tog Dassault Aviation en betydande risk, genom att inte rikta in sig på sitt föredragna fält, högpresterande enmotoriga jaktplan, utan ett mångsidigt tvåmotorigt jaktplan, ett område där amerikanerna och britterna hade etablerat sig i väst i flera decennier, med F-4 Phantom sedan F-14, F-15, Tornado och F-18, och när de utvecklade nya modeller av denna typ med Typhoon från Eurofighter-konsortiet, F-22 från Lockheed-Martin och F/A-18 E/F Super Hornet från Boeing.

Efter nästan två decennier av magra tider präglade av rungande exportmisslyckanden mot F-16 (Marocko), F-35 (Nederländerna, Danmark) och till och med svenska Gripen (Brasilien), Rafale äntligen lyckades övertyga sina tre första exportkunder 2015, Egypten för 24 flygplan, Qatar för 24 flygplan (+12 optioner utnyttjade 2017) och Indien med 36 flygplan.

Men den verkliga invigningen för Rafale kom 2021, då Grekland (18+ 6 enheter), Kroatien (12 flygplan), Egypten (30 flygplan) et Förenade Arabemiraten (80 flygplan) meddelade sina order, följde 2022 av Indonesien (42 flygplan), vilket gör den franska fightern till den största exportframgången i sin generation, som vida överträffar Typhoon, Super Hornet, Eagle II och Su-35, och förvandla det som länge uppfattades, även i Frankrike, som ett kostsamt misslyckande, till en riktig internationell framgång.

Andra länder förhandlar med Dassault Aviation om nya beställningar, även om den franska tillverkaren har lärt sig av dessa misslyckanden och förblir särskilt diskret i ämnet.

F100 Mirage III jaktflygplan | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion
Mirage III skapade bilden och framgången för den franska försvarsflygindustrin i flera decennier

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna