Den turkiska försvarsindustrin mobiliserades fullt ut för att stödja president Erdogan i kommande val

Sällan har det turkiska valet följts så noggrant av så många stora världskanslier, från Washington till Peking, via Paris, Berlin eller till och med Moskva. För att möta AKP, partiet för rättvisa och utveckling av president Erdogan vid makten i 21 år, har de sex största oppositionspartierna gjort gemensam sak att ställa upp bakom Kemal Kilicdaroglu, president för det republikanska partiet för det socialdemokratiska och sekulära folket , för att leda kampen, medan den turkiske presidentens popularitet kraftigt har urholkats av de dåliga ekonomiska resultaten i ett land som präglats av galopperande inflation på mer än 6 % under de senaste 55 månaderna, en arbetslöshet som fortfarande är hög på omkring 12 %, och framför allt det mycket dåliga genomförandet av hjälpinsatser efter jordbävningen den 10 februari, som dödade mer än 6 50.000 människor i landet. Faktum är att de senaste mätningarna har Erdogan och Kilicdaroglu hals och hals i den första omgången av presidentvalet, med 41% respektive 46% av rösterna, och en ännu snävare andra omgång.

För att återställa sin image inför sitt traditionella val har president Erdogan i flera månader förlitat sig på en stor aktör i den moderna turkiska ekonomin, men också på sin nya roll på den internationella scenen, nämligen landets försvarsindustri. Således, som vad Vladimir Putin gjorde 2018 under den senaste ryska presidentkampanjen, har RT Erdogan satt press på hela denna industri, för att multiplicera annonser smickrande det nationalistiska strecket av en stor del av den allmänna opinionen. På några veckor presenterade således flygindustrin överljudsstridsdrönaren Kizilelma, smygstridsdrönaren Anka-3 såväl som TB-3, utsedd efterträdare till den berömda TB-2 avsedd att hastigt fungera ombord på det nya helikopterfartyget omklassificerad stridsdrönare, TCG Anadulu. Den sistnämnda har dessutom, mycket lämpligt, levererats till den turkiska flottan, återigen för att öka uppfattningen om en mycket ihållande dynamik i detta område, några dagar efter att byggandet av de tre sista fregatterna i Istanbul-klassen tillkännagavs.

tcg anadolu en gec 2022 sonunda hizmete girecek Analyserar försvar | Stridsflygplan | Arméns budgetar och försvarsinsats
Om Anadulu kan implementera helikoptrar, återstår dess förmåga att effektivt gå ombord på stridsdrönare att demonstrera.

Men den verkliga frågan, när det gäller image, ligger i den nya generationens stridsflygplan, TFX, såväl som Altay-stridsvagnen, som båda förväntas demonstrera sin förmåga under de kommande veckorna. TFX, å ena sidan, monterades i all hast på bara några månader, efter att ha utvecklats väldigt lite i nästan 3 år efter USA:s embargot mot flygteknik. Flygplanet påbörjade sina taxitester den 16 mars och allt tyder på att det skulle kunna göra sin första flygning antingen före den första turen, den 14 maj eller mellan de två turerna före den 28 maj. Situationen är identisk när det gäller stridsvagnen Altay, en av pelarna i försvarsinsatsen och förnyelsen av den turkiska BITD. Den tunga stridsvagnen, som presenterades med stor fanfar under utställningen Eurosatory 2018, var avsedd att bli pivot för den högintensiva komponenten i de turkiska arméerna, upplevde ett allvarligt bakslag när européerna, och i synnerhet tyskarna, beslutade att embargo export av utrustning avsedd för Ankaras land- och flygvapen efter den turkiska interventionen i Syrien. Men Altay förlitade sig på vissa viktiga importerade komponenter, särskilt dess MTU-motor och dess tysktillverkade RENK-transmission. Det tog flera år för turkiska förhandlare att skaffa alternativ till dessa två komponenter, i detta fall från Sydkorea, Altay måste nu utrustas med samma Hyundai DV27K-motor och samma SNT EST15K-växellåda som K2 Black Panther.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna