Den amerikanska F-35 mer flexibel att använda än förväntat enligt US Air Force

I maj 2022, för att svara på den ryska offensiven mot Ukraina, förstärkte USA avsevärt den defensiva ställningen för sina styrkor som var utplacerade i Europa. Bland dessa utplaceringar var den 388:e stridsflygeln initialt utplacerad i Tyskland, innan den distribuerades efter behov i allierade länder, i synnerhet för att övervaka utvecklingen av det ryska luftvärnsförsvaret utplacerat i Kaliningrad, längs kusterna vid de baltiska och baltiska gränserna, såväl som i Vitryssland. För detta förlitade sig den amerikanska skvadronen på stridsflygets prestanda, Lockheed-Martin F-35A från 34:e stridsflyget. Men utöver kapaciteten hos enheten, som annars var allmänt förväntad, att upptäcka och klassificera motståndarens luftvärnsdetekteringssystem, visade den en förmåga som överraskade även det amerikanska flygvapnet, i oväntad operativ flexibilitet.

Bland de identifierade svagheterna hos Lockheed-Martin-planet, utöver dess höga ägandekostnad och lägre flygprestanda än andra jaktplan i sin klass, var den mest framhävda, särskilt i den franska pressen, dess mycket tunga och komplexa underhåll, vilket kräver betydande infrastruktur och ett stort antal personal för att helt enkelt låta enheten ta sig till luften. Dessutom var F-35:s prediktiva underhåll och logistikflödeshanteringssystem, betecknat ALIS för Autonomous Logistics Information System, inte särskilt effektivt under de första åren av driftsättning. Slutligen krävde enheten en digital länk med detta system för att kunna konfigureras och implementeras. Kort sagt, om F-35A svarade bra på begränsningarna av låg- eller medelintensiva konflikter, för vilka flygbaserna inte är särskilt utsatta och därför tillåter utplacering av infrastruktur och mycket stora underhållsteam, skulle dessa begränsningar visa sig vara allvarliga funktionshinder i högintensiv konflikt.

F 35A underhåll e1681302744721 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militär leveranskedja
Det tunga underhållet av F-35A var ett bekymmer för det amerikanska flygvapnet, särskilt i händelse av en högintensiv konflikt.

Det amerikanska flygvapnet och den amerikanska flygindustrin har dock inte legat passivt de senaste åren inför denna observation. Betydande ansträngningar har verkligen gjorts för att rätta till dessa problem, samtidigt som hoten, och i synnerhet hypotesen om nya högintensiva konflikter, återvände, även i Europa. I detta sammanhang gjorde utplaceringen av F-35A från det amerikanska flygvapnets 388:e stridsflygel i Europa för nästan ett år sedan det möjligt att göra en inventering av de framsteg som gjorts inom dessa områden, men också av sträcka som återstår att färdas för att svara på verkligheten av hotet som observerats i Ukraina. Och enligt Wing Commander Craig Andrle, med befäl över skvadronen, visade flygplanet, under denna utplacering, tillfredsställande operativa kapacitet, men framför allt en kapacitet för omplacering med en minskad underhållsinfrastruktur som överraskade till och med USA:s kommando.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militär logistikkedja

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna