USA driver hårt för att ”ta ut” svenska Gripen från konkurrensen i Filippinerna.

Kommer Sverige att uppleva samma besvikelse som Frankrike gjorde när de schweiziska myndigheterna vände sig till F-35A till nackdel för Rafale, medan all information gav det franska planet som vinnare av tävlingen? Det är möjligt. Tills nyligen, enkeljetflygplanet Saab Gripen JAS-39 gavs som framtida vinnare mot F-16V Block 70/72 från amerikanska Lockheed-Martin, för moderniseringen av den filippinska stridsflottan, eller snarare dess återuppbyggnad efter att Philippine F-5 Tigers togs ur tjänst 2004 utan att ersättas, förutom 12 sydkoreanska FA-50 tränings- och attackflygplan förvärvade 2012. Men efter det gemensamma besöket av utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin i Manila för att protestera med sina filippinska motsvarigheter, utrikesminister Manalo och försvarsminister Galvez, har saker i alla fall, bevis, avsevärt utvecklats till fördel av den amerikanska industrin.

De två pelarna i Biden-administrationens utrikespolitik har verkligen anlänt till Manila med ett mycket attraktivt erbjudande om att återuppbygga den filippinska försvarsmakten, hårt testade under de senaste åren, och garanterar landets säkerhet samtidigt som spänningarna ökar i denna teater. Planen som föreslagits av amerikanska tjänstemän innehåller utplacering av amerikanska styrkor på skärgården, samt avancerad utrustning som radar, drönare och luftvärnssystem. Dessutom tillhandahåller det avsevärt stöd för att modernisera de filippinska arméerna, i synnerhet ett anslag på 100 miljoner dollar för förvärv av helikoptrar med medelstor manöver. Totalt kommer upp till fyra platser att användas av amerikanska styrkor på skärgården, för att avskräcka Kina från alla fientliga manöver, samtidigt som man försäkrar Manila om USA:s fulla stöd i landets territoriella tvister. med Peking angående kinesiska anspråk i Sydkinesiska havet.

PA 50 Philippines Air Force.jpg e1681396150263 Analyserar försvaret | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Det filippinska flygvapnet har utplacerat 12 sydkoreanska FA-50 Golden Eagle tränare och attackflygplan som hittills enda stridsflygflotta

Men i listan över gemensamma program som illustrerar det nya samarbetet mellan Washington och Manila finns också anskaffning av nya stridsflygplan, för att återigen förse de filippinska flygvapnen med stridskapacitet. Detta program kommer, enligt Washington, att hanteras under de kommande veckorna genom Foreign Military Sales, så att förhandlingarna faktiskt verkar vara långt framskridna i denna fråga. Uppenbarligen skulle en sådan förändring vara ett mycket hårt slag för Saab, för vilken den filippinska tävlingen representerade en av de sista chanserna att försöka placera sin Gripen, medan flera användare av den första generationen av fightern, som Tjeckien och Thailand , har meddelat att de vill vända sig till F-35, och att flygplanet har upplevt flera motgångar i Europa de senaste åren mot F-16V och Rafale.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna