Japan vill förlita sig på amerikansk teknik för att påskynda sitt Rail Gun-program

2021, efter ett decennium av investeringar och tester, US Navy meddelade att man avslutar programmet för att utveckla en elektrisk pistol, eller Rail Gun. Utvecklat av BAe-systemet, syftade det till att utveckla en pistol som använder elektromagnetisk energi för att driva ett granat och därmed nå en mynningshastighet på upp till Mach 10, där pulverdrivna granater kämpar för att överskrida Mach 4 på grund av utbredningshastigheten för deflagrationen . Teoretiskt sett var US Navy's Rail Gun avsedd att nå mål upp till 220 miles away, mer än 340 km, och samtidigt erbjuda avancerad avlyssningskapacitet såväl som luft, inklusive mot mycket rörliga mål. höga eller mycket snabba, alla för en användningskostnad som endast representerar en bråkdel av priset för en missil. Tyvärr var den teknik som användes vid den tiden fortfarande inte tillräckligt mogen för att uppnå sådana mål, åtminstone var de argument som lades fram av den amerikanska flottan för att motivera slutet av programmet. Faktum är att om de tester som utförts av BAe var kvalificerade som lovande, stötte de på flera problem, särskilt i form av överhettning av skenan under användning, vilket genererade betydande begränsningar i termer av prestanda och säkerhetsförsämring.

Samtidigt kastade också den amerikanska armén, och dess industripartner Lockheed-Martin, in handduken samtidigt. Mindre ambitiöst än den amerikanska flottans program, med en energifrigöring på 60 kilojoule för att nå en räckvidd på 100 km mot mer än 100 kj och 340 km för marinen, stod den amerikanska arméns initiativ inför samma svårigheter, liksom ett uppenbart problem med elproduktion och mobilitet, mycket känsligare för en landanordning än på en jagare på mer än 10.000 XNUMX ton. Även andra länder har gjort framsteg på detta område, som Kina eller Turkiet, men ingenting tyder hittills på att de faktiskt har lyckats lösa de fallgropar som lät dödsstöten i amerikanska program. Detta stoppade dock inte Japan, som meddelade i början av förra året, lanseringen av ett elvapenprogram, i syfte att använda den för att förtäta landets luftvärns- och antimissilförsvar, i synnerhet mot hypersoniska missiler.

järnvägspistol japan e1641389721368 Analys Defense | Artilleri | Railgun Railgun
Denna bild hade överförts av det japanska försvarsministeriet i januari 2022 under presentationen av det nationella Rail Gun-programmet

I verkligheten hade Rail Gun-programmet redan startat för flera år sedan när detta tillkännagivande gjordes, och tilldelningen av ett kuvert på 6,5 miljarder yen för dess utveckling på budgeten för 2022. Enligt det japanska försvarsministeriet har faktiskt flera utvecklingar skett. hittills gjort det möjligt att nå utloppshastigheter på 2.300 7 m/s, antingen Mach eller nästan Mach XNUMX med hjälp av en teknisk demonstrator. Men för att respektera det mycket ambitiösa schema som fastställts av det japanska försvarsministeriet i denna fråga, skulle de japanska myndigheterna ha inlett diskussioner med Washington men också med de tillverkare som utvecklade Rail Gun-programmen för den amerikanska flottan och den amerikanska armén , enligt uttalanden från Shigenori Mishima, vice kommissionär och CTO för försvarsdepartementets byrå för teknik, förvärv och logistik, på Nationaldefensemagazine.org på DSEI-mässan.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Artilleri | Railgun elektrisk kanon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna