Den ryska flottan vill skrota sin Saint-Petersburg-ubåt bara 14 år efter leveransen

Saint-Petersburg-ubåten, topp i Lada-klassen, kommer att skrotas efter beslut av den ryska flottan, efter bara 14 års tjänst.

Presenterades för första gången i slutet av 90-talet, precis när Ryssland genomgick en av de största ekonomiska och politiska kriserna i sin historia, och utdelade ett fruktansvärt slag mot sin försvarsindustri, de konventionella ubåtarna av Ladaklassen, projekt 677, skulle markera återupplivandet av tillverkningen av denna typ av fartyg av Moskva.

Mycket ambitiöst, programmet inkluderade en mycket avancerad integration av digital teknik för att reducera besättningen till endast 35 man, mot mer än 50 för de 636 Improved Kilo de skulle ersätta.

Dessutom hade forskning påbörjats för att utrusta fartyget med anaerob framdrivning AIP som svenska Götland eller den nya tyska Type 214. Konstruktionen av klassens prototyp, Saint-Petersburg-ubåten, började i slutet av 1997, och fartyget sjösattes sju år senare, vilket vid den tiden var en mycket kort tidsfrist för ryska varv. Det var då problemen började hopa sig.

2005, när det påbörjade sina sjöförsök, avbröts programmet på grund av brist på medel för att frigöra de medel som krävs för design och tillverkning av andra marina ytenheter, för att återupptas först i slutet av 2012.

Under tiden hade programmets ambitioner minskats, den ryska flottan föredrar att vända sig till det mer tillförlitliga 636.3-programmet för att förnya Svartahavsflottan, och senare Stillahavs- och Östersjöflottan, eller 18 ubåtar. Lada-klassen var under tiden begränsad till att ersätta ubåtarna i Project 877 Kilo-klassen från den norra flottan.

Men eftersom Sankt Petersburgs prestanda under dess sjöförsök anses vara mycket nedslående, påbörjades designen av en förbättrad version, benämnd projekt 677M, för att övervinna de största defekterna.

Om idag fyra av dessa fartyg är i olika konstruktionsstadier, inklusive Kronshtadt som avslutar sina sjöförsök och bör ansluta sig till den norra flottan i år, och 2 andra enheter har beställts 2022, Sankt Petersburgs öde förblev osäkert.

Saint-Petersburg-ubåten har, till skillnad från Improved Kilos, aldrig visat sin operativa potential
Den ryska flottan föredrog att vända sig till 636.3 Improved Kilo för att modernisera ubåtsflottorna i Svarta havet, Stilla havet och Östersjön inför Lada-klassens nedslående prestanda

Det är nu gjort enligt Tass Agency, med hänvisning till två källor som är insatta i ärendet, vilket tyder på att det ryska amiralitetet skulle ha beslutat att skrota fartyget, endast 14 år efter leveransen, utan att det någonsin har antagits till aktiv tjänst.

Enligt dessa källor verkar det faktiskt som att kostnaderna för att modernisera fartyget för att få det upp till 677M-standarden, och därmed korrigera dess många misslyckanden, åtminstone skulle motsvara dem som tillåter byggandet av ett nytt fartyg, vilket markerar slutet av detta skepp i ett ärofyllt öde.

Men svårigheterna som Lada-programmet stötte på verkar inte ha försvunnit i och med att klassens chef skrotades, även om det verkar ha gjorts stora framsteg för att rätta till de viktigaste bristerna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna