Den ryska kärnvapenkryssaren Pyotr Veliky förväntas lämna tjänsten 2030

Efter förlusten av Moskva, och i avvaktan på återgången till aktiv tjänst Ryska Kirov-klassens kärnvapenkryssare Admiral Nakhimov efter omfattande modernisering, är den ryska marinens kryssningsflotta begränsad till tre fartyg: Slava-klasskryssarna Marshal Ustinov och Varyag, systerfartyg till Moskva, och den kärnkraftsdrivna kryssaren Pyotr Veliky, en uppgraderad version av Kirov-klassen.

Veliky, som togs i tjänst 1998, är idag den mest kraftfulla ytstridsenheten i tjänst med den ryska flottan och tar som sådan rollen som flaggskepp för den mäktiga norra flottan. Det var hittills att gå in i moderniseringsfasen när Nakhimov återvände.

Det verkar dock som att de avsevärda krediter som moderniseringen av hennes systerskepp kommer att ha kostat, och kanske Moskvas öde i Svarta havets katastrofala öde, kommer att ha tagit överhanden för framtiden för den mest imponerande kryssaren som byggts sedan sextiotalet. .

faktiskt, enligt Tass-byrån som citerar källor nära amiralitetethej, nästa Borei-A-klass nukleär ballistisk missilubåt, vars konstruktion kommer att påbörjas nästa år, kommer att få sitt namn efter Pyotr Veliky.

Fartyget bör ingå i trafik 2030, så detta förutsätter att inte bara den självbetitlade kryssaren kommer att lämna tjänsten detta datum, utan att den inte kommer att moderniseras, som hittills meddelats.

Faktum är att det är troligt att fartyget relativt snabbt skulle dras tillbaka, medan besättningen på Nakhimov enligt vissa uppgifter, som snart skulle ingå i den aktiva tjänsten, delvis bestod av Velikys arbetskraft.

Den ryska kärnvapenkryssaren amiral Nakhimov
Moderniseringen av kryssaren Admiral Nakhimov tog mer än 9 år (Foto ITAR-TASS / Maxim Vorkunkov)

Pyotr Veliky var hittills den mest moderna av Kirovs, särskilt med en övervaknings- och detektionskedja som moderniserades 2009 med toppparet och toppplattans radar, och ökad eldkraft, med 20 anti-fartygsmissiler P700 överljudsmissiler (NATO-kod SS- N-19), 48 långdistans 48N6 luftvärnsmissiler av S-300FM-systemet (NATO-beteckning SA-N-20), 48 5V55RM luftvärnsmissiler av S-300F-systemet (NATO-kod SA-N-6 ), samt 64 9M330 luftvärnsmissiler med kort räckvidd av 3K95 Kinzhal-systemet (SA-N-9 för NATO, marin version av TOR).

Fartyget har också 1 dubbelrör 130 mm AK-130 kanon, 6 Kashtan CIWS-system, 10 533 mm torpedrör samt RBU 1000 och 12000 anti-ubåtsraketuppskjutare.

252 meter lång når den en lastad deplacement på 28.000 3 ton, den för XNUMX Arleigh Burke jagare, och implementerar upp till tre Helix marinhelikoptrar. Men trots denna eldkraft, dessa exceptionella mätningar och dess nästan obegränsade autonomi på grund av dess kärnkraftsframdrivning, lider fartyget av flera svagheter.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsanalys | Militär flottkonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna