Kinas nya YJ-21 och CJ-21 hypersoniska anti-skeppsmissiler är en game changer i Stilla havet

De kinesiska myndigheterna tillkännagav, med stödjande bilder, att de ballistiska ballistiska missilerna YJ-21 och CJ-21 nu var i drift och nu utrustade PLA-marin- och luftförband, särskilt de tunga jagarna av typ 055. Ankomsten av dessa missiler kommer att ytterligare öka den kinesiska utmaningen för den amerikanska flottan, medan spänningarna mellan Peking och Washington fortsätter att växa kring det taiwanesiska fallet.

Kunde Kina ha stulit artigheten från Ryssland genom att placera ut en hypersonisk anti-skeppsmissil ombord dess nya Type 055 tunga jagare ?

Det är i alla fall frågan som uppstår efter publiceringen av bilder som visar avfyrningen av en missil identifierad som YJ-21 från ett av dessa fartyg, vilket tyder på att missilen faktiskt skulle kunna vara i tjänst, eller åtminstone i den avancerade testfasen.

Som om den här nyheten ensam inte var nog, nya bilder sändes som visar ett långdistansbombplan från H-6N som också bär en ballistisk missil mot fartyg, som experter tror att det är CJ-21.

YJ-21 och CJ-21 härledda från DF-21D anti-ship missil

Detta är den luftburna versionen av YJ-21, själv härledd från den berömda DF-21D ballistisk missil med lång räckvidd mot fartyg implementerad från landbaserade bärraketer sedan början av 2010. Med en räckvidd på 1 700 km hade DF-21 orsakat en djupgående omvälvning i handlingsfriheten för amerikanska och västerländska sjö- och marinstyrkor nära kusten.

YJ-21 och CJ-21 är härledda från CF-21D anti-skepp ballistisk missil
YJ-21 och CJ-21 är härledda från CF-21D anti-skepp ballistisk missil

Den amerikanska flottan hade dock under flera år implementerat ett svar på hotet som representerades av DF-21D och dess storebror DF-26 med en räckvidd på 4 500 km. I likhet med övervakningen av kinesiska ballistiska avskräckande missiluppskjutningar övervakas utplaceringen och uppskjutningarna av dessa antifartygsmissilbatterier exakt av amerikanska observations- och underrättelsesatelliter.

I händelse av en aggressiv eld mot ett amerikanskt fartyg, skulle denna tidiga upptäckt göra det möjligt för eskortfartyg att placera ut sina antiballistiska vapen, SM-3-missilen, för att fånga upp hotet innan det träffar sitt mål.

Samtidigt, hotet som representeras av YJ-12 och CJ-12 supersoniska kryssningsmissiler med en flygprofil som är jämförbar med den för den ryska Kalibr, och som implementeras av fartyg (förstörare och ubåtar) respektive kinesiska marinflygplan, var inom räckhåll för SM2 luftvärnsmissiler från amerikanska jagare och kryssare.

I själva verket, även om det inte bör försummas, innehöll den amerikanska flottan och dess allierade hotet som representerades av de nya kinesiska anti-fartygsmissiler som dök upp under de senaste åren.

H6N CJ21 e1650460631733 Anti-skeppsmissiler | Hypersoniska vapen och missiler | Flash försvar
H-6N långdistansbombplan som bär en ballistisk missil, troligen en CJ-21

Nya möjligheter för jagare av typ 055 och H-6N bombplan


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Anti-ship missiler | Hypersoniska vapen och missiler | Flash försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna