Långdistansartilleri: fransmännen tänker på det, tyska industrimän anar det

Långdistansartilleri har blivit en kritisk operativ fråga för moderna arméer, dess effektivitet i högintensiva konflikter har i stor utsträckning demonstrerats i Ukraina. Och inom detta område ger moderna system, såsom HIMARS från amerikanska Lockheed-Martin eller ryska Tornado S och G, ett avsevärt mervärde jämfört med äldre system, i synnerhet på grund av deras precision ochett utbud oöverträffat av tidigare generationssystem.

I väst var det bara USA som hade bevisat kunnande på området, det senare hade utvecklat M270 MRLS som togs i bruk 1980 som ett svar på de sovjetiska Grad och Smerch. Och i själva verket utrustade flera NATO-arméer, inklusive Tyskland, Frankrike, Storbritannien, men även Italien, Nederländerna, Grekland, Turkiet och Norge, sig själva på 80-talet av denna enhet, vilket gjorde det möjligt att nå mål upp till 45 km bort. med ett troligt cirkulärt gap på cirka tio meter och betydande destruktionskapacitet.

Vissa europeiska länder, och i synnerhet Frankrike, hade ändå kunskapen att utveckla liknande anordningar. Sovjetblockets kollaps och den drastiska minskningen av de europeiska arméernas format och budgetar tillät dock inte franska ingenjörer att ge sig in på denna väg. På andra sidan Atlanten började USA:s armé i slutet av 90-talet utvecklingen av en ersättare för M270.

Avsedd att vara mer rörlig och lättare att projicera än den tunga M270 och dess 25 ton i strid, skulle den nya enheten också beväpnas med nya raketer med ökad räckvidd och precision. Så här utvecklade Lockheed-Martin M142 HIMARS som var monterad på en 6×6-lastbil snarare än en bandad strandform, och som bara nådde 16 ton på skalan, vilket gjorde att den kunde lufttransporteras om det skulle behövas.

Det kommer dock att vara nödvändigt att nå 2010 för att M142 ska börja tjänstgöra inom den amerikanska armén, sedan marinkåren och nationalgardet. Trots effektiviteten i systemet som demonstrerades i Afghanistan och sedan i Syrien, det är först 2018 som ett första europeiskt land kommer att beställa HIMARS, i detta fall Rumänien för 54 enheter.

Mars KMW 004 e1682425437313 Flera raketgevär | Tyskland | Försvarsanalys
Den tyska MARS II som den franska LRU är utrustad med ett avfyrningssystem utvecklat av Airbus DS och förbjuder användning av raketer utrustade med subammunition

Samtidigt lade många europeiska arméer på hyllan sina M270, som Norge, Danmark och Nederländerna, medan andra sköt upp sin modernisering, som Storbritannien. Alla de europeiska arméerna som höll M270 i sitt lager minskade sin bemanning avsevärt, som Frankrike som reducerade sin flotta till endast 13 exemplar inom 1ᵉʳ artilleriregemente, av vilka 7 eller 8 ändå skulle vara effektivt operativa.

Dessutom, även om Frankrike moderniserade sina system till LRU-standarden och Bundeswehr till Mittleres Artillerieraketensystem-standarden (MARS II), de har ansetts vara föråldrade i flera år, särskilt inför nya ryska raketuppskjutare som Tornado. Kriget i Ukraina har haft effekten av en elektrochock i detta område i och utanför Europa, eftersom inte mindre än fyra nya kunder för M142 Himars har deklarerat sig, de tre baltiska länderna och Polen, medan andra arméer Europeiska unionen genomför samråd i detta område, inklusive den brittiska armén, den norska armén och den finska armén.

I Frankrike, inom ramen för nästa militära programmeringslag 2024-2030, utgör bytet av M270 LRU:er en stor utmaning. Men hittills, Försvarsmakten har ännu inte meddelat sina skiljeförfaranden till förmån för en färdig LRM, med all sannolikhet den amerikanska M142 HIMARS, eller om systemet skulle utvecklas av den franska försvarsindustrin. På andra sidan Rhen har tillverkarna i stort sett tagit ledningen när det gäller att förutse Bundeswehrs framtida behov.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Multiple Rocket Launcher | Tyskland | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

4 Kommentarer

  1. Efteråt får vi inte glömma att LRU:erna förblir ett system för att kompensera för bristen på luftöverlägsenhet.
    Därav intresset för Ukraina, för våra arméer att ha några av dem, ja förmodligen, men jag föredrar mycket Rafale och markangrepp

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna