Visar T-7A Redhawks utbildningsflygplan gränserna för digital design?

Efter en hård konkurrens med Lockheed-Martin, Leonardo och Northrop-Grumman lyckades konsortiet som bildades av amerikanska Boeing och svenska Saab, 2018, införa sig för att ersätta avancerade träningsflygplan US Air Force T-38 Talon under TX-programmet. Både programmet och dess flygplan, T-7A Redhawk, skulle representera kvintessensen av den doktrin som aktivt förespråkades av Trump-administrationens nya chef för det amerikanska flygvapnets förvärv, Dr. Roper, genom att basera sin design kraftigt på digital tvillingteknologi. Förtroendet för detta tillvägagångssätt var så stort, både ur tillverkarnas och militärens synvinkel, att Boeing och Saab förbundit sig till ett fast erbjudande på 9,2 miljarder dollar för 351 flygplan och 46 simulatorer, med en industriproduktionsstart från 2023. Tyvärr för de två industrimännen har vissa problem dykt upp, som krossat den ekonomiska modell som Boeing siktar på.

Sålunda, i ett pressmeddelande från juni 2022, rapporterade det amerikanska flygvapnet om flera problem, framför allt under marktesterna av de två första prototyperna, men också svårigheter för tillverkaren och dess underleverantörskedja att snabbt rätta till dem. Dessutom hade tre aerodynamiska problem som orsakade instabilitet under flygning också upptäckts. Men det var framför allt farhågorna om hur besättningens utstötnings- och överlevnadssystem fungerar som utgjorde de största utmaningarna för Boeing. Enligt de tester och simuleringar som genomfördes var piloternas fysiska integritet i händelse av utkastning långt ifrån garanterad, med betydande risker för hjärnskakning när fallskärmen öppnades, medan hjälmens visir inte kunde motstå den relativa vinden som följde efter utkastningen. Denna punkt identifierades också som den viktigaste risken av Government Accountability Office, eller GAO, den amerikanska motsvarigheten till revisionsrätten men med utökade befogenheter, i sin rapport för 3.

T 38 Talon USAF försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
T-38 Talon från den 560:e flygande utbildningsskvadronen, Randolph AFB. Enheten har stött på en återuppgång av olyckor i flera år, och dess daterade design gör det inte längre möjligt för den att effektivt träna framtida amerikanska stridspiloter.

Dessa problem fick bättre av det initiala schemat för 2018, som förutsåg starten av industriell produktion av enheten i början av 2023, och de första leveranserna till det amerikanska flygvapnet i slutet av samma år. I själva verket, enligt den, T-7A Redhawk-programmet förväntas nu börja industriell produktion 2025, för att nå initial operativ förmåga, vilket gör det möjligt att utbilda piloter och ersätta T-38:orna, för 2027. Boeing var förresten tvungen att meddela att man var tvungen att ta över, på grund av kontraktet med fast värde, inte mindre än 1,1 dollar miljarder i ytterligare avgifter relaterade till problem och uppskjutningar. Och om både det amerikanska flygvapnet och flygplanstillverkaren är fulla av beröm för den digitala designen av stridsflygplan, som sedan dess har blivit hörnstenen i alla civila och militära flygprogram, är det tydligt att de initiala ambitionerna stötte på vissa verklighetsmarkeringar. gränserna för denna övning.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna