Kommer det turkiska tränings- och attackflygplanet Hürjet efter TB2-drönaren att bli Ankaras nästa exportframgång?

Som vi redan har nämnt följer meddelanden varandra i rasande takt de senaste veckorna, om turkiska militärutrustningsprogram. Efter den första flygningen av överljudsdrönaren Kizilelma i slutet av förra året, och presentationen av ANCA-3 smygdrönaren för en månad sedan, var det helikopterbäraren och drönarbäraren TCG Anadolus tur att ansluta sig till den turkiska marinen i april 10 alltså till de två första Altay-tankarna utrustade med en sydkoreansk motor och transmission, att presenteras för allmänheten för några dagar sedan. Det är uppenbart att viktiga valhänsyn ligger till grund för denna acceleration av tillkännagivandena, eftersom försvarsindustrin har varit en av president Erdogans främsta framgångar under de senaste åren, till skillnad från till exempel ekonomin, medan deadline för presidentvalet den 14 maj närmar sig med stormsteg, och att huvudmotståndaren till Erdogan, M Kiliçdaroglu, är hals och hals med den senare enligt mätningarna.

Det är i detta sammanhang som det första turkiska överljudsstridsflygplanet gjorde sin första flygning den 23 april. Hürjet, som kan översättas som "Local bill jet", gick verkligen i luften för första gången denna söndag, för en 26-minuters flygning med tåget ute (vilket är klassiskt för en första flygning). Enligt dess tillverkare TAI skulle flygplanet ha nått en höjd av 14.000 250 fot och en hastighet på 7 knop. Detta är utan tvekan en framgång för Turkiets flyg- och militärindustri, som lyckades designa och flyga sitt första inrikesdesignade jetflygplan på bara 2017 år, med programmet som startar 404. Och även om han-flygplanet fortfarande innehåller vissa viktiga importerade komponenter, bl.a. F18 turbojetmotorn som utrustar F/A 50 Hornet men även svenska Gripen eller sydkoreanska FA-XNUMX, går TAI nu in i den mycket slutna klassen av tillverkare som faktiskt har designat ett flygplan av modern strid.

Enligt det schema som meddelats av TAI planerar flygplanstillverkaren att från 2026 tillverka 2 flygplan per månad, i synnerhet för att ersätta de tvåsitsiga T-38 Talon och F-5 som fortfarande används av det turkiska flygvapnet för att träna och träna sina stridspiloter.. Men det är framför allt den enorma exportmarknaden som klarats av framgångarna med TAI och Baykar drönare under de senaste åren, som idag utgör huvudmålet för detta program, som syftar till att producera en enhet med kapaciteten hos ett mycket modernt lätt stridsflygplan. priset på en tränare. För många länder, särskilt för många flygvapen i Afrika och Kaukasus som redan har kunnat uppskatta prestanda och tillförlitlighet hos TB2, är det mycket troligt att Hürjet kommer att framstå som ett av de mest attraktiva alternativen för att modernisera sina flygvapen .


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna