den Rafale F4.2 och F5 kommer att vara riktiga Sam Killers

Le Rafale F4.2, samt Rafale F5, kommer båda att vara utrustade med avancerad kapacitet för att undertrycka luftförsvar eller SEAD, enligt flygvapnets stabschef, general Mille.

För drygt ett år sedan, som svar på en öppen fråga från UDI-ställföreträdare JC Lagarde, hade Försvarsmakten slagit fast att de franska flygvapnen hade inget behov av en dedikerad version av Rafale till elektronisk krigföring och Suppression of Adverse Air Defense, mer känd under den engelska förkortningen SEAD.

För Hôtel de Brienne, faktiskt Rafale kommer i sina framtida versioner att ha självskydds- och samarbetsförmåga som gör att den kan utvecklas i omtvistade miljöer, medan Frankrikes allierade har sådana möjligheter.

Saker och ting har uppenbarligen förändrats mycket sedan detta svar. Verkligen, under hans utfrågning av nationalförsamlingens försvarskommission som en del av nästa militärprogramlag 2024-2030, specificerade general Mille, stabschef för flyg- och rymdstyrkan, att de framtida standarderna, fr.o.m. Rafale F4.2 och speciellt kring den framtida standarden Rafale F5, vars design började denna vecka, kommer att utrustas med ökande och avancerade möjligheter för att undertrycka luftförsvar och utveckling i omtvistade miljöer.

Le Rafale F4.2 kommer att ha SEADs luftförsvarsdämpningsförmåga

Ingen exakt information om framtida utveckling i Rafale på detta område har ännu inte getts. Det bästa vi vet är att på grund av enhetens infocentrerade stridsförmåga och ankomsten av ny ammunition som den nya kärnkraftskryssningsmissilen ASN4G och framtida FMC/FMaN kryssnings- och anti-fartygsmissiler, kommer flygplanet att kunna slå sina mål inuti den motsatta enheten trots att luftvärnsskyddet finns.

Allt tyder dock på att andra förmågor kommer att läggas till dessa, inklusive bärandet av elektroniska krigföringsstörsändare samt en framtida anti-strålningsluft-till-mark-missil, vars väsentliga del skulle kunna utgöra en Rafale av elektronisk krigföring.

För CEMAAE handlar det om att upprätthålla kapaciteten hos de franska luft- och flottstyrkorna att gå in först och att ligga "ett steg före" i utvecklingen av motståndarens luftvärnsförsvar.

ett plan rafale förbereder sig för att landa på hangarfartyget Charless de Gaulles däck den 9 maj 2019 i Indiska oceanen utanför Goas kust 6178270 e1624289420364 Fighter aviation | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion
Medan FCAS-programmets tidtabell tenderar att glida längre än 2040, byter ut en del av Rafale M från National Navy kommer snabbt att bli involverad i fransk militär planering, kanske till och med före slutet av LOP 2024-2030 som har beslutat att ignorera detta ämne av budgetskäl.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Awacs och elektronisk krigföring | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna