Kina utvecklar 203 mm artilleripistol för sina markstyrkor

Under det kalla kriget hade de två sovjetiska och NATO-lägren, förutom sina 105, 122, 152 och 155 mm artilleri, tyngre pjäser på 203 mm, eller 8 tum, i sitt inventarie. Således användes de sovjetiska 2S7 Pions, liksom de amerikanska M110:orna, för att förstöra fiendens fästen och bunkrar, men båda hade också taktiska kärnvapengranater, som den amerikanska M422A1-granaten som bar en W33-kärnladdning på 5 eller 10 kiloton, eller den sovjetiska 3BV2 Kleshchevina skal. Det blev dock snabbt uppenbart för båda sidor att användningen av denna typ av system för kärnvapeneld, även taktisk, hade många operativa nackdelar. För USA ledde svårigheterna med implementeringen av M110 att de drog tillbaka den ur tjänst 1994, medan 2S7, i sin modifierade version 2S7M Malka, fortsätter att tjänstgöra inom de ryska arméerna och flera andra väpnade styrkor, bl.a. ukrainska.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Konstruktion av pansarfordon | Flash försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna