Varför är det ett tveeggat beslut för europeiska länder att vända sig till israelisk rustning?

Under de senaste åren har den israeliska försvarsindustrin vuxit mycket snabbt på den internationella scenen, och år 2022 såg Elbit, Rafael och andra IMIs rekord tillväxt på mer än 30 % i exportförsäljningen att nå en produktionsvolym på nästan 12 miljarder dollar, nästan 5 gånger högre än för bara 10 år sedan. Det är sant att israelisk utrustning har något att förföra, ibland erbjuder imponerande prestanda som t.ex pansarvärnsmissilen SPIKE-ER som kan träffa mål över 50 km bort eller Iron Dome luftvärnsskyddssystem, formidabla innovationer som Harpys vandrande ammunition eller de hårt dödande Trophy och Iron Fist aktiva försvarssystem, till och med nästan exklusiva förmågor, som Arrow 3 exo-atmosfärisk anti-ballistisk missil utan motsvarighet i Europa. Dessutom erbjuder israeliska tillverkare ofta mycket attraktiva priser och ekonomiska och industriella villkor som är lika attraktiva.

Det är inte förvånande, under dessa förhållanden, att Spike-missiler, Trophy hard-kill-system, Atmos självgående vapen, PULS-raketuppskjutningssystem eller till och med Spyder, David Sling eller Barak luftvärnssystem -8, har mejslade ut lejonparten i internationella tävlingar, även i Europa. Men i det specifika fallet med europeiska länder kan det visa sig vara ett tveeggat svärd att vända sig till israeliska system, hur attraktiva de än är. Jerusalem har verkligen strikt och systematiskt motsatt sig leverans till Ukraina av militär utrustning av israelisk faktura eller design, vilket ibland har utgjort ett verkligt hinder för europeiskt stöd till Kiev.

Articclerie System Atmos israel Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
Danmark har vänt sig till ATMOS-systemet för att ersätta de Caesars som erbjuds Ukraina. Men Köpenhamn kommer inte att kunna överföra hela eller delar av dessa system till Kiev om konflikten skulle bestå. Kanske är detta syftet med denna skiljedom?

I dag är alltså pansarvärnsmissilen Spike, designad av Rafael och marknadsförd i Europa genom samriskföretaget EuroSpike GmBH som sammanför tyskarna Diehl (40 %), Rheinmetall (40 %) och israelen Rafael (20 %), ingen utrustning. mindre än 20 Natos väpnade styrkor, inklusive några av de största som Tyskland, Italien, Spanien, Kanada eller Storbritannien, samt alla landstyrkor i östeuropeiska och baltiska länder. Inte bara är missilen allestädes närvarande i Europa, utan representerar ofta den enda medel- och långdistans pansarvärnskapacitet som är tillgänglig för dessa arméer. Efter starten av den ryska aggressionen mot Ukraina bad många europeiska länder Rafael och Eurospike om tillåtelse att överföra hela eller delar av sitt lager av Spike-system till Ukraina, och alla fick bestämt avslag. Faktum är att européerna begränsade sig till att överföra pansarvärnsskydd med kort räckvidd som NLAW eller Panzerfaust, eller gamla generationens missiler som Milan 2, med endast den amerikanska Javelin tillåten att överföras för att möta ukrainska behov. Sedan dess har Jerusalems position inte förändrats i denna fråga, men det har inte hindrat flera europeiska länder från att vända sig till dess försvarsindustri för att modernisera sina styrkor.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna