Rumänien, Filippinerna, Argentina, Indonesien...: Naval Groups Scorpene-ubåt på kort final i flera länder

Kommer 2023 att bli året för Scorpène-ubåten? Det kan vi tycka, eftersom Naval Group-fartyget är i den korta finalen i minst 5 internationella tävlingar.

Inom flygteknik betecknar termen "slutlig" ett flygplans bana när det väl är inriktat med landningsbanan, konturer (landningsställ och klaffar) förlängda och på en glidbana som leder till landning. Den "korta finalen" syftar samtidigt på de få sekunderna före touchdown, då landningen så att säga är oundviklig.

Denna term är faktiskt perfekt lämpad för att beskriva den situation i vilken Naval Groups konventionella ubåt Scorpene befinner sig idag i flera internationella tävlingar, i Rumänien, Filippinerna, Indonesien och Argentina, med betydande chanser att en eller flera av dessa flottor väljer den franska ubåten under de kommande veckorna eller månaderna för att modernisera sin undervattenskapacitet.

Ursprungligen utformat i ett gemensamt projekt mellan franska DCNS och spanska Navantia för att ersätta den spanska flottans Agosta-ubåtar, var programmet uppdelat mot en bakgrund av anklagelser om stöld av immateriella rättigheter i mitten av 2000-talet mellan de två europeiska tillverkarna , för att ge Naval Groups Scorpene å ena sidan och den spanska S-80 å andra sidan.

Scorpene-modellen består faktiskt av flera fartyg som sträcker sig från 60 till 82 meter långa och en deplacement på 1600 till 1800 ton på ytan. Det har hittills beställts till 14 exemplar av 4 marinsoldater, Chile för två enheter som togs i bruk 2005 och 2006, Malaysia för återigen två enheter togs i bruk 2009, Indien för 6 fartyg som bildar Kalvari-klassen togs i bruk mellan 2017 och 2024 och Brasilien för 4 byggnader, varav den första togs i bruk 2022, och de 3 andra kommer att ansluta sig till tjänsten 2025.

Kalvari klass ubåtsflotta | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys
Naval Group har i Indien och Brasilien visat sin förmåga att stödja lokala industrier att producera Scorpene-ubåtar med de erforderliga kvalitetsstandarderna

Utöver de prestationer som uppskattas av flottorna som driver dessa fartyg, och möjligheten att implementera vissa sällsynta funktioner som SM39 Exocet medelföränderlig anti-skeppsmissil, har Scorpene också gjort det möjligt för Naval Group att visa sin behärskning av lokal konstruktion och tekniköverföringar, särskilt i Indien och Brasilien.

Faktum är att Scorpene idag flirtar med exportrekordet för ubåtar i Naval Groups historia med de 15 Daphne-klassens ubåtar som exporterades mellan 1967 och 1975 till Spanien, Portugal, Pakistan och Sydafrika.

Men i motsats till denna klass men också till Naval Groups internationella konkurrenter, lider Scorpene av ett allvarligt handikapp, eftersom den aldrig har beställts av den franska marinen som implementerar en ubåtsflotta som enbart består av byggnader med kärnkraft. Hur som helst, Daphne-rekordet kan mycket snart slås sönder.

I Rumänien först, efter att försvarsministeriet startade den lagstiftningsprocess förra april som syftade till godkänna en investering på mer än 100 miljoner USD i 2023 års försvarsfinanslag, just för starten av ett program för konstruktion av 2 eller 3 ubåtar för att ersätta dess enda dränkbara, Delfinul, en sovjetisk Kilo-modell som togs i bruk 1985, som idag inte längre lämpar sig för att gå till sjöss och endast är används i utbildningssyfte för att upprätthålla vissa färdigheter.

Om Scorpene och Naval Group inte nämns vid namn i det parlamentariska förfarandet, är det dock baserat på förhandlingar som inleddes för flera år sedan mellan Bukarest och Naval Group. anses vara mycket avancerad genom olika rumänska och franska indiskretioner i detta ämne.

Det bör noteras att detta nya program också kan göra det möjligt att låsa upp konstruktionen av 4 Gowind 2500 anti-ubåtskorvetter som tillskrivits Naval Group 2019, och sedan dess insnärjt sig i en oenighet mellan det rumänska varvet som ska bygga fartygen, och Naval Grupp som ska utföra tekniköverföringar men också ta ansvar för att de 4 fartygen efterlevs.

Egyptian Naval Group Corvette Gowind2500 ubåtar | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys
Programmet för konstruktion av 4 Gowin 2500-korvetter skulle kunna dra fördel av Scorpene-dynamiken för att komma ur hjulspåret som det har varit i i 3 år

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna