Ryssland börjar utveckla en ny SLBM strategisk ballistisk missil för framtida ubåtar

- Annons -

Den ryska doktrinen kräver att varje ny klass av nukleära ballistiska missilubåtar (SSBN) motsvarar en ny dedikerad modell av SLBM, en strategisk ubåtsuppskjuten ballistisk missil.

Så här var SSBN för projekt 667, av Nato betecknad Delta-typ, som togs i bruk 1976 till 1990, alla beväpnade med R-29 ubåtsstrategiska ballistiska missiler (SLBM), även om dessa fanns tillgängliga i flera modeller från den första R-29 som armerade Delta I och II, till R-29RMU2 Layner som dök upp 2014 och armerade den senaste Delta IV.

Efterträdaren till R-29, R-30 Bulava, skulle beväpna de nya Boreï-klassens SSBN. Utvecklingen av denna missil, som för första gången uteslutande övertogs av Ryssland utan stöd från sovjetrepublikernas know-how, var minst sagt svår.

- Annons -

Faktum är att av de 17 skjuttester som ägde rum från 2003 till 2016 var inte mindre än 8 misslyckanden, inklusive två på varandra följande misslyckanden i december 2011 och oktober 2016, vilket orsakade en betydande nedgång i SSBN Boreï-programmet.

SLBM R30 Bulava togs i bruk 2018 ombord på SSBN Boreï och Boreï-A
SLBM R30 Bulava togs i bruk 2018 ombord på SSBN Boreï och Boreï-A

De senaste 4 testerna, i maj 2018, augusti 2019, december 2020 och oktober 2022, var framgångsrika och satte stopp för de ryska myndigheternas mer än påtagliga oro över framtiden för ubåtskomponenten i deras avskräckning.


LOGO meta försvar 70 ballistiska missiler | Kärnvapen | Militära marinkonstruktioner

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

- Annons -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna