RCH-155, L52-Radhaubitze: Är tyskarna fastnade i att designa en monterad artilleripistol?

För att stödja Bundeswehrs Pzh 2000 har tyska tillverkare designat två monterade pistolsystem: RCH-155 från KMW och L52-Radhaubitze från Rheinmetall. Men dessa system, lika avancerade som de är tunga, tycks missa fördelen med denna typ av utrustning.

Som vi redan har diskuterat flera gånger är CAESAR-lastbilsmonterade artillerisystem från det franska företaget Nexter ett av de vapensystem som bäst har visat sin effektivitet och dess användningskoncept i Ukraina.

Medan spårade självgående artillerisystem som den polska Krab eller den amerikanska M109 drabbas av stora förluster i mötet med drönare och ryskt motbatteri, lyckas Caesars som sänds av Frankrike och nu av Danmark, tack vare sin stora rörlighet, för att undvika svar som bärs ut av ryska styrkor, samtidigt som man säkerställer exakta och koncentrerade anfall som därför kräver färre granater för en effekt som är identisk med konventionella system.

Sedan den första offentliga presentationen 1994 har CAESAR vid ett flertal tillfällen inspirerat utvecklingen av jämförbara system, såsom den kinesiska PCL-181, den israeliska PULS eller den amerikanska Brutus. Fram till nu hade tysk industri hållit sig på avstånd från detta koncept med hjulartilleri, och föredragit den mer konventionella bandmodellen under pansar som tillämpas på Pzh 2000.

Rheinmetalls L52-Radhaubitze kräver en 10×10 lastbil för att stödja den, vilket antyder en massa långt över 40 ton.
Rheinmetalls L52-Radhaubitze kräver en 10x10 lastbil för att stödja den, vilket antyder en massa som överstiger 40 ton.

Gränserna för Pzh 2000

Om den senare också visar sin effektivitet i Ukraina, lider den ändå av en stor svaghet: priset. Faktum är att en Pzh 2000 skulle kosta, enligt offentliga uppgifter, mer än 16 miljoner euro, tre gånger priset på dess franska motsvarighet.

Dessutom, med en stridsmassa på 56 ton jämfört med 17 ton för Caesar, är Pzh 2000 mycket mindre mobil, mer komplex att använda och har en bränsleförbrukning som inte står i proportion till det franska systemet.


LOGO meta försvar 70 Artilleri | Tyskland | Konstruktion av pansarfordon

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna