Montering av den polska versionen av Chunmoo multipelraketgevär har börjat

För några dagar sedan, besöker Lockheed-Martin-fabriken i Camden, Arkansas, som monterar HIMARS-systemet, hade den polske försvarsministern Mariusz Błaszczak indikerat att Warszawas potentiella order om 500 amerikanska raketuppskjutningssystem fortfarande diskuterades, även om det under flera månader och tillkännagivandet i oktober 2022 av Warszawas beställning på 300 sydkoreanska K239 Chunmoo-system, verkade det som att beställningen av polska HIMARS borde minskas till 200 exemplar. Detta uttalande har faktiskt skapat en del ifrågasättanden om Chunmoo-kommandots framtid, vilket kan verka hotfullt.

Vid första anblicken finns det ingenting. Den polska försvarsmakten meddelade faktiskt, på sociala nätverk, att 3 P882 8×8-lastbilar från den polska tillverkaren Jelcz, hade tagits emot i Sydkorea för att ta emot Chunmoo-systemet och testas där. Uppenbarligen kommer denna konfiguration att vara kärnan i det långdistansartillerisystem som utvecklats tillsammans av Warszawa och Seoul, vilket tenderar att bekräfta att HOMAR-K. Enligt de polska myndigheterna, de 218 exemplaren av ordern som undertecknades den 22 februari 2023, kommer alltså att monteras i Sydkorea på polska P882-lastbilar, innan de skickas tillbaka till Polen för att ta emot de kompletterande systemen, i synnerhet det ballistiska beräkningssystemet Topaz utvecklat av WB Electronics som utrustar alla polska artillerisystem.

P882 Polen Chunmoo Konstruktion av pansarfordon | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden | Sydkorea
Foto släppt av Polish Armaments Agency som visar P882-lastbilarna som anländer till Sydkorea.

Enligt den polska sajten defense24.pl avser de polska myndigheterna i ett andra steg att från Hanwha Aerospace skaffa den lokala produktionen av de raketer och ballistiska missiler som beväpnar systemet, såväl som själva produktionen och monteringen av systemen. Med tanke på den pågående utvecklingen mellan Warszawa och Seoul kring K2 Black-stridsvagnen Panther, K-9 Thunder artillerisystem och ouverturer gjorda om K-21 Boramae, vi kan faktiskt förvänta oss att Polen kommer att lyckas relativt snabbt på detta område, även om Rumänien också verkar vara med och tävla om att producera K239 i Europa.

Det återstår att se hur Warszawa har för avsikt att samtidigt leda produktionen av Chunmoo och förhandlingar med Lockheed-Martin om lokal produktion av HIMARS-system. Även om det verkligen kan verka rimligt att köra flera harar samtidigt, är risken idag att de polska myndigheterna måste respektera sina åtaganden samtidigt gentemot två strategiska partners, som var och en behärskar de omfattande områdena för sitt samarbete med Polen. Till skillnad från H225M Caracal-helikoptrarna som avbröts av Warszawa 2015 när Polen och Frankrike inte var engagerade i annat betydande strategiskt samarbete, skulle det förmodligen vara mycket mer riskabelt för de polska myndigheterna att vända ryggen åt Seoul eller Washington över ett program värt flera miljarder euro, att veta att andra lika kritiska program också står på spel. Fortsättning följer...

För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna