Kommer ryska vetenskapsmän att vara syndabockarna för misslyckandena i den militära specialoperationen i Ukraina?

Flera ryska vetenskapsmän, som särskilt har arbetat med ryska hypersoniska vapen, har nyligen arresterats av FSB anklagade för förräderi.

Det har varit många överraskningar sedan den 24 februari 2022 och starten av den ryska specialmilitära operationen mot Ukraina. En av de mest betydelsefulla, och ändå en av de minst kommenterade, är ingen mindre än det mycket låga antalet arresteringar inom den ryska generalstaben och underrättelsetjänsten.

Dessutom, försvarsministern Sergei Shoigu, stabschefen Valeri Gerasimov och chefen för FSB Alexander Bortnikov, kvarstår alla tre i ämbetet, även om sådana misslyckanden skulle ha bestraffats åtminstone genom tvångsavgång i alla dessa länder. inklusive i våra egna demokratier.

Om några andra klassens soldater, några oklara politiker och obetydliga medlemmar av underrättelsetjänsten verkligen greps, eller var offer för en fruktad epidemi av att falla ut genom fönstren, förblev de övre lagen på plats.

Bortsett från själva observationen, är orsakerna till denna frusna situation med största sannolikhet att hittas i en kraftfull maktbalans som idag motsätter sig de ryska arméerna bakom Shoigu och Gerasimov, med en uppenbar risk för en statskupp om deras ledare kom. att hotas, och det nätverk som bildades av den verkställande makten med hjälp av FSB, vilket också vid behov skulle kunna utlösa monumentalt kaos om arméerna skulle visa sig fientliga.

Allt detta skapar en frusen, men mycket spänd, situation på högsta nivån i den ryska staten, med en mycket reell risk att en förändring av maktbalansen kommer att destabilisera status quo och få landet att kollapsa. Det är just för att upprätthålla detta status quo som de ryska civila och militära myndigheterna behöver tjänstemän som de kan lägga ansvaret för pågående misslyckanden på.

T90A förstörde Ukrainas försvarsforskning och utveckling | Hypersoniska vapen och missiler | Rysk-ukrainska konflikten
För närvarande har Kreml inte nämnt någon som är ansvarig för de ryska arméernas misslyckanden i Ukraina

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Recherche et Développements Défense | Armes et missiles hypersoniques | Conflit Russo-Ukrainien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna