Tokyo kommer att lansera en ny klass av fregatter som är ännu modernare än FFM Mogami

Med 23 konventionellt drivna eller AIP-ubåtar från Taigei-klasser (2), Soryu (12) och Oyashio (9), 4 hangarfartyg inklusive två lätta hangarfartyg av Izumo-klassen och två helikopterfartyg av Hyuga-klassen, 8 stora jagare AEGIS klass Maya (2), Atago (2) och Kongo (4), såväl som 38 jagare, jagare, eskorter och fregatter från klasserna Asahi (2), Akizuki (4), Takanami (5), Murasame (9), Asagiri (8), Abukuma (6) och FFM Mogami (4), Japanska sjöfartsflottan (JMSF) är idag en av de mäktigaste på planeten.

Förutom deras antal och avancerade kapacitet är många av de japanska fartygen nya, Tokyo har inte, som många västländer gjorde, saktat ner takten i byggförnyelserna kring den förmodade nedgången i internationella spänningar efter sovjetblockets kollaps. Faktum är att nästan hälften av denna flotta har mindre än 15 års tjänst, medan bytet av de äldsta fartygen redan är på god väg.

Så här har ubåtarna av Oyashio-klassen, som togs i bruk mellan 1998 och 2008, redan börjat med ankomsten av den första Taigei sägs vara mycket effektiv och utrustad med litiumjonbatterier, efter att ha tillåtit Mishishio- och Oyashio-ubåtarna, de två första enheterna i klassen med samma namn, att omvandlas till träningsfartyg.

Detta är också fallet med den nya klassen av Mogami-fregatten, ett fartyg på 133 meter och 5.500 4 ton i last, av vilka 22 exempel av de 2022 planerade redan har anslutit sig till den japanska flottan mellan april 2023 och mars 80, för att ersätta Abukuma och Asagiri-klassjagare som togs i bruk mellan slutet av 90-talet och slutet av XNUMX-talet.

Om Mogami-klassen från början skulle ha 22 enheter, levererade till de japanska flottstyrkorna mellan 2022 och 2032 med en hastighet av 2 fartyg per år, de senare har meddelat att det kommer att begränsas till 12 enheter, medan de återstående 10 fartygen kommer att tillhöra en ny härledd klass.

lansera FFM Mogami
Fregatter av Mogami-klassen tillverkas av MHI med en hastighet av 2 fartyg per år

Det måste sägas att nyckelordet som födde Mogami-klassen var ekonomi, både av män och medel. Således förvärvas fartyg på 4 000 ton tomma för 50 miljarder yen av den japanska flottan, eller mindre än 340 miljoner euro, en kostnad som man oftare möter för korvetter hälften så stora som för förstklassiga fregatter.

Detta är särskilt sant eftersom, till skillnad från till exempel den brittiska Type 31, som också var designad för att uppnå en mycket konkurrenskraftig kostnad, Mogami inte kompromissade med kapaciteten, med en kraftfull 3D SPY-2-radar med AESA-antenner, 16 Mk41-silos för typ 03 luftvärnsmissiler, 8 typ 17 anti-skeppsmissiler, ett CIWS RAM-system samt en 45 mm Mk4 Mod 127 kanon.

Viktigt är att fregatten har en komplett ekolodssvit som består av ett skrovekolod och ett släpt ekolod med variabelt djup, samt en SH-60L sjöhelikopter och typ 12-torpeder, vilket gör den till en plattformseffektiv anti-ubåtskrigföring. Fartyget är också ekonomiskt med mänskliga resurser, med en besättning på endast 90 man, hälften så många som de 220 man som tillhör Agasiri-jagarna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna