Sydkoreas stridsflygplan KF-21 Boramae klarar första stridskvalifikationen

Mindre änett år efter att prototypen av Sydkoreas nästa generations stridsflygplan KF-21 Boramae gjorde sin första flygning, KFX-programmet fortsätter kraftfullt att möta det mycket ambitiösa schemat som planerar att påbörja serieproduktion från 2024 och igångsättningen av det första flygplanet från 2026 för att ersätta F-4 och F-5 som fortfarande är i tjänst inom landets flygvapen .

Verkligen, i ett uttalande från Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap, byrån som övervakar förvärven av landets vapenprogram meddelade att flygplanet precis hade klarat en första utvärdering av dess stridsförmåga, för att bana väg mot massproduktion nästa år.

Det måste sägas att sydkoreanska ingenjörer och testpiloter inte har varit sysslolösa de senaste månaderna. De fyra redan byggda prototyperna, tre ensitsiga och en tvåsitsiga, har redan genomfört mer än 4 testflygningar som har gjort det möjligt att utvärdera deras beteende, hastighet, bildförhållande, systemdrift och flygomslutning.

Men det mest överraskande är inte så mycket intensiteten i testerna, utan den strikta efterlevnaden av det planerade schemat, medan Boramae är den första medelstora fightern, som dessutom är tvåmotorig och halvvägs mellan 4:e och 5:e generationen, utan det det stöter på tekniska eller konceptuella svårigheter som kräver några ytterligare förseningar.

KF 21 Boramae tvåsitsiga Fighters Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Sydkorea
4 prototyper inklusive en tvåsitsig av KF-21 Boramae deltar idag i flygtestkampanjen för KFX-programmet

Som jämförelse tog det den franska flygförsvarsindustrin nästan 10 år mellan den första prototypen 1991 och ankomsten av den första Rafale M inom 12F-flottiljen, och tillverkaren Saab tog nästan 10 år att designa och tillverka sin Gripen E.

Uppenbarligen har varje program sin historia och sina egna begränsningar, men det är fortfarande sant att den sydkoreanska flygindustrin idag uppnår med KF-21 Boramae en imponerande demonstration av dess nya kapacitet att designa, testa och producera ett nytt modernt stridsflygplan i särskilt kort tid.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Sydkorea

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna