Estland och Lettland vänder sig tillsammans till IRIS-T SLM luftvärnssystem för att skydda baltiska himlar

Luftvärnssystemet IRIS-T SLM från tyska Diehl valdes gemensamt av två baltiska länder, Estland och Lettland, för att öka prestandan för deras väpnade styrkor i detta område.

År 2022 investerade bara sex NATO-medlemsländer mer än 2 % av sin BNP för sina försvarsutgifter. Hälften av dem representeras av de tre baltiska länderna som trots sina begränsade resurser gör en föredömlig insats på detta område, inte bara ur budgetsynpunkt, utan också ur militär och mänsklig synvinkel.

Således ägnar Estland, med bara 1,3 miljoner invånare och en BNP på 38 miljarder dollar, 1 miljard dollar till sina arméer 2023, eller 2,85 % av sin BNP, och håller 7500 11 soldater under flaggan, varav hälften består av värnpliktiga som utför XNUMX månaders militärtjänst, nästan dubbelt så många aktiva soldater som Frankrike jämfört med befolkningen.

Lettland å sin sida klarar sig ännu bättre, med 16.000 1,9 aktiva militärer för en befolkning på endast 800 miljoner invånare och en försvarsbudget på 40 miljoner dollar för en BNP på 2,3 miljarder dollar, ett insatsförsvar med XNUMX%.

Men, och trots det särskilt aktuella hotet för dessa länder som gränsar till Östersjön och delar en direkt gräns med Ryssland, är båda föremål för betydande tröskeleffekter när det gäller militär kapacitet, vilket gör det mycket svårt att implementera vissa kapaciteter, såsom marin eller luft. styrkor, samt modernt luftvärnsförsvar.

Fram till nu var de två arméerna, i detta område, begränsade till bärbara infanteriluftvärnssystem, den svenska RBS-70 och den amerikanska Stinger för letterna och den franska Mistral för estländarna. Om Nato-allierade sätter in luft- och luftvärnskapacitet, förutom mekaniserade medel, i de baltiska länderna, hade Riga och Tallinn för avsikt att öka sin egen kapacitet på detta område.

Luftvärnssystemet IRIS-T SLM har visat sig vara framgångsrikt i Ukraina
Iris-t SLM-systemet är särskilt flexibelt och kan förlita sig på olika typer av fordon, radar eller stridssystem.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsförsvar | Tyskland | Estland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna