Stridsdrönare och elektronisk krigföring, den Rafale F5 kommer att vara redo för hög operativ och kommersiell intensitet 2030

I juli förra året, när diskussionerna stod stilla mellan Dassault Aviation och Airbus DS om industriell delning kring den första pelaren i FCAS-programmet, genomförde Eric Trappier, VD för den franska flygplanstillverkaren, en mediaoffensiv för att presentera alternativen för Frankrike om det europeiska stridsflygplansprogrammet skulle kollapsa.

Den lösning som då föreslogs av Dassault baserades sedan på utformningen av en större utveckling av Rafale F5, ett slags super-Rafale, associerad med en medelstor stridsdrönare av typen Loyal Wingman som härrör från de tekniska landvinningarna i nEUROn-programmet.

En månad senare, i en artikel publicerad på Meta-defense, presenterade vi flera argument för ett sådant jämförbart tillvägagångssätt, baserat på en version dedikerad till elektronisk krigföring av Rafale såväl som på en lojal Wingman härledd från neuronen, båda anses väsentliga under de kommande åren, oavsett om FCAS-programmet stannar eller inte.

Uppenbarligen hade Försvarsmaktens ministerium, liksom flyg- och rymdstyrkans staber och nationella marinen, också fört ett jämförbart resonemang.

Inom ramen för den militära programmeringslagen 2024-2030 erkändes det faktiskt snabbt attdet var nu viktigt att tillhandahålla Rafale, i dess framtida versioner, kapacitet att undertrycka fiendens luftvärnsförsvar, representerad av den engelska förkortningen SEAD.

Luftkriget i Ukraina visade, om så behövdes, det hot som moderna luftvärnssystem idag utgör för dem som avser att få luftöverlägsenhet, och framför allt för vilka, liksom Frankrike och hela västvärldens väpnade styrkor, anförtrott dess luft. styrkor med mycket av sin egen eldkraft.

före Rafale F5 år 2030 kommer F4-versionen att börja ansluta sig till enheter från flygvapnet och den nationella marinen under de kommande åren
före Rafale F5 år 2030, F4-versionen kommer att börja ansluta sig till enheter från flygvapnet och den nationella marinen under de kommande åren

SEAD-funktionerna som kommer att utrusta Rafale under de kommande åren, delvis på F4-standarden och helt på F5-standarden, kommer sannolikt att förlita sig på utvecklingen av ny luft-till-mark anti-strålningsammunition som kan omdirigera en radarstråle för att förstöra sändaren.

Enheten kommer också att innehålla kraftfulla störsändare som tillåter en Rafale inte bara för att skydda sig själv, utan även andra allierade flygplan som opererar i området och inte har elektroniska krigföringssystem lika effektiva som sitt eget SPECTRA, såsom mindre avancerade jaktplan, drönare och helikoptrar.

Le Rafale på så sätt utrustade som kommer att utrusta de franska flygvapnen under det kommande decenniet, kommer alltså att vara relativt nära den dedikerade versionen som föreställs i augustiartikeln av Meta-Défense. Å andra sidan har ingenting indikerat att en stridsdrönare av Loyal Wingman-typ skulle utvecklas för att stödja Rafale. Det är nu gjort!


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsanalys | Awacs och elektronisk krigföring

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna