Kinesisk Chengdu J-10C jaktplan av intresse för Egypten

Egyptiska myndigheter har inlett förhandlingar om att skaffa ett dussin enmotoriga Chengdu J-10C-jaktplan, en följd av de spända relationerna mellan Kairo och Washington de senaste åren.

Efter att ha brutit med Sovjetunionen på 70-talet befann sig de egyptiska flygvapnen, då massivt utrustade med ryska stridsflygplan, i en komplex situation och väntade på leveransen av de första amerikanska F-16:orna.

Kairo vände sig alltså, i början av 80-talet, mot det kinesiska J-7 jaktplanet, en olicensierad kopia av MIG-21 som hittills använts massivt av flygvapnet. Från 1981 till 1983 levererades alltså nästan 90 J-7:or till Egypten av Peking, vilket gjorde det möjligt att förutse tillbakadragandet av MIG-21:orna innan de första amerikanska F-16:orna inte levererades följande år.

Faktum är att om Kairo under det kalla kriget, och under många år därefter, hade hållit avstånd till rysk militär utrustning, upprätthöll det permanent en kommersiell relation med Kina i detta område.

Under de senaste åren har Egypten och Ryssland försökt närma sig detta område, först med förvärvet av 48 Mig-29:or, sedan genom att förhandla med Paris och Moskva om förvärvet av de två Mistral assault helikopterfartyg, som ursprungligen var avsedda för tjänst i den ryska flottan.

Kairo skulle till och med förvärva en hel skvadron av de mest framgångsrika ryska tunga stridsflygplanen i produktion, Su-35s, offentliggjordes 2020, men avbröts en tid senare efter USA:s sanktionshot.

Kinesiska Chengdu J-10C skulle kunna utgöra ett alternativ till de ryska Su-35:orna, som Kairo fick ge upp under påtryckningar från USA
Spridningen av detta foto som visar en Su-35 med förment egyptiska färger gav dess författare, Ivan Safronov, ett fängelsestraff.

I alla fall befinner sig idag de egyptiska flygvapnen i en känslig situation för att behålla sitt format. Faktum är att många flygplan som förvärvades på 80-talet, F-16, Mirage 2000 och andra J-7, har nått eller kommer snart att nå sina åldersgränser.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Egypten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna