Ett andra franskt NG-kärnfartyg: varför? Och för hur mycket?

Det är av en entusiastisk tweet att renässansställföreträdaren för Finistères andra valkrets, Jean-Charles Larsonneur, i går kväll tillkännagav antagandet av en transpartisan majoritet av en ändring av den militära programmeringslagen 2024-2030, så att en fördjupad studie kan genomföras under LPM, angående konstruktion och implementering av en andra ny generation kärnkraftsfartyg, eller PANG, medan den första enheten som måste ersätta PAN Charles de Gaulle 2038.

Utöver det faktum att parlamentet spelade, i utformningen av denna LPM, en mycket mer synlig och välkommen roll än i tidigare, tillkännagivandet av en formell studie för att ge en tydlig vision om vad som skulle kunna göras, men också vad konstruktionen och genomförandet av ett andra hangarfartyg skulle kosta för Frankrike, är utan tvekan ett anmärkningsvärt framsteg i ett ämne som, sedan Jacques Chirac, har fortsatt att skjutas upp av på varandra följande presidenter till "nästa mandat".

Hur mycket skulle ett andra nästa generations kärnvapen hangarfartyg kosta?

Naturligtvis är ett hangarfartyg, särskilt ett nukleärt sådant, dyrt. Således är budgeten för design och konstruktion av efterträdaren till PAN Charles de Gaulle officiellt satt till cirka 5 till 6 miljarder euro, och vissa rapporter rapporterar till och med 8 miljarder euro. Utöver själva fartygets konstruktion och utrustning bör det dessutom ges en erfaren besättning, som dessutom integrerar en kärnkraftsenhet, samt en effektiv eskort och en flyggrupp avpassad för att stödja det.

För att implementera Charles de Gaulle har den franska flottan således en besättning på nästan 2000 500 sjömän, underofficerare och officerare på fartyget, till vilka läggs cirka XNUMX soldater ombord på dess eskort bestående av en under-nukleär attackmarin, en anti -flygplansfregatt, två anti-ubåtsfregatter samt en Fleet Replenishment Building (eller BRF) i en klassisk utplacering.

Luftgruppen består av 2 av de 3 E-2C Hawkeye luftövervakningsplanen, från 16 till 20 Rafale M av de 40 i tjänst inom de 3 sjöfartsflottiljerna, några helikoptrar samt stöd av ett Atlantic 2 maritimt patrullflygplan, av de tjugo som är i tjänst idag. Totalt består därför Naval Air Group av 6 fartyg, 25 flygplan och 3500 3 soldater, motsvarande XNUMX arméregementen.

hangarfartyg charles de gaulle FREMM Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsflygplan
PAN Charles de Gaulle åtföljs i allmänhet av en luftvärnsfregatt, två anti-ubåtsfregatter, en logistikbyggnad samt en kärnvapenattackubåt och ett patrullflygplan.

Faktum är att tillkännagivandet av studien som kommer att genomföras under nästa LPM har gjort många observatörer förbryllade: kommer Frankrike att ha medel för att finansiera byggandet av fartyget och dess eskort? Kommer den franska flottan att kunna utrusta nya fartyg och flottiljer med den personal som krävs? Skulle det inte finnas bättre saker att göra med detta belopp än att skapa en andra Naval Air Group?

Vilka fördelar skulle ett andra nukleär hangarfartyg medföra?

Som ofta är fallet beror frågorna, liksom de svar som läggs fram, på vilken synvinkel den som frågar dem har, medan alternativen är många, både ur budget- och HR-perspektiv, för att besvara dem under de kommande åren. , beroende på vilka ambitioner som visas.

Först och främst är det viktigt att klargöra intresset för Frankrike av att förvärva ett andra hangarfartyg. Vi kommer inte att återkomma till den återkommande tvisten mellan experter på flera år, och till och med decennier, om hangarfartygens förmodade nya sårbarhet för nu hypersoniska missiler.

Som vi redan har visat är denna sårbarhet varken ny eller ens större än under de senaste decennierna, även om hangarfartyg har spelat en avgörande roll för att kontrollera haven och konflikter sedan andra världskriget.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna