Sverige kommer att utbilda ukrainska piloter på JAS 39 Gripen och skulle överväga att exportera flygplanet till Kiev

Efter F-16 kunde även stridsflygplanet Saab JAS 39 Gripen ansluta sig till det ukrainska flygvapnet, enligt uttalanden från svenska ministrar, som tillkännager utbildningen av ukrainska piloter på flygplanet och dess eventuella export till Kiev.

De senaste dagarna har tillkännagivanden följt på varandra kring konstitutionen av den nya ukrainska västerniserade jaktflottan. Flera europeiska länder, inklusive Nederländerna och Danmark, har redan indikerat att de kommer att leverera F-16 stridsflygplan till det ukrainska flygvapnet, medan Köpenhamn och Haag har varit ansvariga för att samordna utbildningen av piloter och teknisk underhållspersonal för att använda dessa enheter till hösten.

Om F-16, genom sin breda spridning i Europa och sitt amerikanska ursprung, naturligtvis har utsetts till den lämpligaste plattformen för de ukrainska flygvapnen, särskilt eftersom flera flygvapen i Europa utvecklas mot F-35A, ett annat flygplan har ofta nämnts som ett potentiellt lämpligt val för Kiev, JAS 39 Gripen.

Fighter, effektiv, modern och lätt, Gripen är idag i tjänst med 6 flygvapen, inklusive 3 europeiska: Ungern med 12 flygplan, Tjeckien med 14 flygplan på leasing som snart löper ut och Sverige, som har 98 Gripen C /D som moderniseras, samt 24 Gripen A i reserv, och som beställde 2016 nya JAS 60 Gripen E/F 39 för att modernisera sin flotta.

Stockholm har verkligen ett visst kapital av flygplan som eventuellt skulle kunna överföras till Kiev, medan de ukrainska myndigheterna officiellt hade meddelat att de var intresserade av det svenska flygplanet som en del av moderniseringen av landets flygvapen för några månader sedan.

F16 Danmark F35 jaktflygplan | Rysk-ukrainsk konflikt | Militärt flygplanskonstruktion
De 30 danska F-16:orna i drift ersätts av de 20 F-35A som beställts av Köpenhamn

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Rysk-ukrainska konflikten | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna